1.000 građana posetilo muzej za nedelju dana, evo šta su videli!

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Za nedelju dana izložbu starih igračaka iz prošlog veka u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju videlo je više od 1.000 posetilaca, uglavnom dece predškolskog i školskog uzrasta, kazali su danas u Muzeju.

  -Deca su oduševljena igračkama koje po prvi put vide, koje se pokreću na neobičan način, koje izgledaju drugačije i koje se tako razlikuju od današnjih, kazala je muzejski vodič i jedan od autora izložbe Aleksandra Đukić.
  -Sve prokupačke osnovne škole, najavile su posetu Muzeju, pa sada planiramo njihove posete po grupama, dok su mnoge škole već bile u poseti, kazala je Aleksandra.
  Deca žele sve da vide, počev od starih bukvara iz kojih su prva slova učile njihove bake, preko mehaničkih i gumenih igračaka, starih 70 i više godine, do porcelanskih lutaka, od kojih najstarija ima više od 100 godina.
  -Devojčice su oduševljene lutkama, a dečaci gumenim figurama košarkaša i fudbalera, koje verno prikazuju nekadašnje slavne svetske zvezde, rekla je Aleksandra.
  Kako dodaje, učenici prvog razreda, počeli su da biraju i najlepšu igračku, pa im je omogućeno da glasanjem između sebe izaberu svoju omiljenu igračku.
  Prema prvim rezultatima glasanja, vode lutke kod devojčica, dok su kod dečaka na prvom mestu gumeni košarkaši i fudbaleri.
  U sklopu izložbe, na zidovima Muzeja nalaze se i autentične stare fotografije dece iz perioda kada su izložene igračke bile njihov šareni bezbrižni svet.
  Izložba „Tata kupi mi…“, u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, trajaće do kraja ovog meseca, nakon čega odlazi na put, pa će moći da je vide i deca u drugim gradovima Srbije.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472743


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...