U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Kuršumlijska banja po prirodnim lepotama važi za jednu od najbogatijih i najlepših u Srbiji, a njene lekovite vode koristili su još stari Rimljani. Ne radi gotovo 15 godina, kada je hotel “Žubor” sa oko 130 radnika zatvoren. Do sada je više puta najavljivano njeno oživljavanje, ali su pokušaji propali. Sada se prodaje po ceni od 1,4 miliona evra, što daje nadu malobrojnim meštanima, da sa potencijalima koje ima može uspešno da posluje.

  Đorđevići su se zbog lečenja iz Niša u Kuršumlijsku banju, preselili još pre 40 godina. Pamte je iz najboljih dana i nadaju se da će je ponovo videti u punom sjaju.

  “Izdržali smo to i stojički smo podnosili sve ovo vreme, otkad ‘Žubor’ i banja ne rade. U želji i sa velikom nadom u to da će banja ipak jednog dana da proradi”, kaže Zdravko Đorđević.

  Pročitajte i…  Čudo od deteta na golu Žitorađe

  Živomirka Đorđević poručuje da iz Kuršumlijske banje ne ide.

  “Mada sam obišla mnogo banja, Kuršumlijska je ipak lepa banja i za nju je stvarno šteta što nije i do sad proradila”, navela je Živomirka.

  Oživljavanje banje mnogo bi značilo za ovdašnje stanovništvo koje zbog nedostatka posla odlazi.

  “Veliki broj meštana koji su otišli, vratili bi se na svoja ognjišta da ovde žive, da ovde rade. To bi bio veći broj stanovnika i sreća za ovaj kraj”, navodi šef Mesne kancelarije Kuršumlijska banja Ljubiša Bradić.

  U banji je nekada godišnje boravilo više od deset hiljada gostiju, koji su ovde lečili kostobolju, reumu i sterilitet.

  Deset termomineralnih izvora temperature iznad 60 stepeni Celzijusa, već 15 godina otiče u reku Banjsku.

  Pročitajte i…  Snagator iz Prokuplja još jednom pobedio sve protivnike

  Lekovite vode i očuvana priroda potencijali su sa kojima bi ova banja mogla uspešno da posluje ali do sada više puta najavljivano oživljavanje nije uspelo jer su svi prethodni tenderi propali.

  “Sada imamo zainteresovanih investitora, realizacija će da bude do 15. avgusta i to je zaista od velikog značaja za našu opštinu, jer pored dve banje koje već dobro rade ova treća, koja je možda na najboljoj lokaciji, šansa je za još brži razvoj Kuršumlije i za upošljavanje novih ljudi”, istakao je Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

  Interesovanje za Kuršumlijsku banju već je pokazala kompanija “Planinka” u čijem sastavu uspešno posluju Prolom i Lukovska banja, koje su protekle godine, sudeći po broju izdatih vaučera, bile najposećenije banje Srbije.

  Pročitajte i…  Bolnica dobila novi ultrazvučni aparat za biometriju i ultrazvučni pregled oka

  (RTS)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470183