4-razloga-zbog-kojih-je-neophodna-operacija-stitne-zlezde:-komplikacije-su-retke,-a-oziljak-najbrze-prolazi-ako-se-tretira-ovako

Najčešći uzroci poremećaja rada štitne žlezde jesu autoimune bolesti, stres i nasledni faktor. Normalan rad štitnjače onemogućava i nedostatak joda, pa korekcija ishrane, prvenstveno uključivanje jodirane soli i morske ribe, može neutralisati ovaj problem. Svaka promena u radu ove žlezde ostavlja traga na organizam, a dva osnovna poremećaja jesu prekomerna aktivnost – hipertireoidizam i smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde – hipotireoidizam. 

Osim ova dva najčešća poremećaja, postoje oboljenja uzrokovana uvećanjem žlezde i njenim pritiskom na okolne organe, zatim promene u vidu čvorova (nodusa), koje su veoma česte, ali na sreću, uglavnom benigne, i karcinom kao najređa bolest štitne žlezde. Naravno, tu je i Hašimoto tiroiditis, autoimuno zapaljenje štitne žlezde kod koga, kao i kod drugih autoimunih oboljenja, imunosistem ne funkcioniše pravilno, već stvara antitela na delove sopstvenog organizma.

Contractubex flasterFoto: Promo

Ignorisanje poremećaja rada štitne žlezde može dovesti do trajnih i ozbiljnih poremećaja u organizmu. 

Zavisno od uspostavljene dijagnoze kod jednog broja pacijenata neophodna je operacija štitnjače. Ova vrsta operacija danas spada u rutinske, ali s obzirom da je reč o osetljivoj žlezdi, od velike je važnosti stručnost hirurga. 

Operacija je neophodna:

1. Kada je žlezda zbog svoje disfunkcije toliko uvećana da stvara pritisak na dušnik, što dovodi do otežanog disanja 

2. Kod pacijenata kod kojih dugotrajna prekomerna aktivnost žlezde dovodi do velike iscrpljenosti, mršavljenja i do nepovratnog oštećenja srca 

3. Hirurško lečenje je jedini način lečenja i kod pacijenata sa nodusima u štitnoj žlezdi 

4. Odmah se operišu i oni pacijenti kod kojih postoji sumnja na karcinom štitne žlezde.

Na sreću, komplikacije operacije štitnjače su izuzetno retke, i ukoliko se pojave, manifestuju se u vidu blage promuklosti. 

Međutim, ono što kod ove operacije, pored brige za zdravlje, mnoge žene dotiče jeste i ožiljak. Premda često minimalan, može da izazove nesigurnost i pad samopouzdanja. Žena je zabrinuta oko toga kada će se povući i da li će se povući, jer se nalazi na vidljivom mestu, na vratnoj regiji, i osim ešarpama i rolkama nemoguće ga je kamuflirati. 

U ovim situacijama, kada je već prošla opreaciju, ženi je od velike važnosti da se izvor stresa i brige svede na minimum, da ožiljci posle operacije ne ostave i trag na duši.  

Contractubex gelFoto: Promo

Na sreću, ožiljci mogu bez problema da se u potpunosti otklone pomoću odgovarajućih preparata, kao što je Contractubex® gel ili flaster, koji sprečava prekomerno stvaranje ožiljnog tikiva, smanjuje crvenilo, svrab i osećaj zatezanja. Contractubex gel deluje duboko u koži i smanjuje ožiljak zahvaljujući farmakološki aktivnim sastojcima: ekstrakt crnog luka, alantoin i heparin. Aktivni sastojci gela deluju tako što, između ostalog, čine ožiljak glatkim i poboljšavaju elastičnost. Reč je o nemačkom proizvodu sa dokazanom efikasnošću, koji se uspešno koristi u tretmanu ožiljaka više od 50 godina.

Oni koji su ga koristili kažu da je nakon upotrebe Contratubexa njihov ožiljak postao toliko diskretan da su ga jedva videli ili osećali.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo.

O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno na medicinsko sredstvo, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here