4-trika-da-vam-grudnjak-duze-traje

30.03.2019. 15:01

Kad se povede priča o grudnjacima, ispostavi se da imamo više dilema nego sigurnih odgovora. Koliko često se peru? Posle svakog nošenja, jednom nedeljno, ređe? Koliko komada je dovoljno? Kako se čuvaju? Ako ste imali neke zablude, hajde da ih se rešimo. I ne radi se samo o higijeni. Pravilnim pranjem grudnjaci će duže trajati, pružaće adekvatnu potporu grudima i garderoba će lepše stajati

Grudnjak je dobar dok je elastičan Foto: Profimedia

Perite ga na dva nošenja

Grudnjak treba prati posle svakog drugog, eventualno trećeg nošenja. Tako će duže zadržati oblik i elastičnost. Uglavnom se nosi oko 10–12 sati dnevno i, kao i svaka odeća uz telo, upija masnoću iz kože i od dezodoransa, ali se i rasteže, pa gubi elastičnost, a od habanja i oblik. Ako ste već uložili veći novac u kvalitetan grudnjak, potrudite se da vam što duže traje.

Veš-mašina mu skraćuje rok trajanja

Nema tu mnogo dileme. Ručno pranje je jedini ispravan način. Konstrukcija grudnjaka je veoma komplikovana i sastoji se od mnogo delova. Modeli sa žicom vrlo brzo propadnu ako se peru u mašini. Tečnim deterdžentom operite grudnjak u lavabou, ne treba vam više od četiri do pet minuta, i okačite ga preko šipke od zavese za tuš ili na držač za peškire. Ako ga operete uveče, verovatno će se osušiti do jutra.

Četiri komada godišnje je mera

Najkomfornije je da imate četiri komada godišnje. Otprilike biste ih nosili oko 90 do 100 puta. Menjanje grudnjaka omogućava materijalu da povrati oblik i elastičnost između nošenja.

Slažite korpu u korpu

Nema potrebe za posebnim kesama za čuvanje veša. Sklopite korpice i odložite tako da ih ništa ne pritiska. Kad putujete, spakujte ih između meke odeće, to će ih dovoljno zaštititi.

Sofija Kuzmanović za Blic ženu