8-losih-navika-kojima-ubijamo-metabolizam

Međutim, postoje načini da sprečimo da on bude još sporiji i prestanemo da ga mučimo. Dakle, koje su to loše navike kojima uništavamo metabolizam?

1. Preskakanje doručka

Hranljiv doručak je najbolji način da započnete dan. Metabolizam se usporava tokom sna, a obrok će ga “zapaliti” i pomoći da sagorite više kalorija tokom dana.

“Kada doručkujete, vi poručujete svom telu da će tog dana dobiti dosta kalorija. A kada preskočite ovaj obrok, šaljete telu poruku da mora da čuva rezerve, a ne da ih troši”, kažu iz Rush University Medical Center.

2. Pogrešan izbor doručka

Dobro, nije bitno samo da jedete ujutro, već i šta. Ukoliko zgrabite krofnu punu šećera, ili u kolima pojedete kolač, napravićete sebi problem kasnije. Najbolje je da uzmete nešto puno proteina i vlakana, poput jaja i jogurta, ili integralni tost sa kikiriki puterom.

3. Previše sedenja

Putanja od kanelarije preko automobila do kauča podrazumeva mnogo sedenja. A dugo sedenje šalje telo u režim uštede energije, što znači da naš metabolizam pati.

“Ako dugo sedimo, to usporava metabolizam, što dalje utiče na sposobnost tela da reguliše šećer u krvi, pritisak i razlaganje masti”, kažu stručnjaci.

4. Zapostavljanje treninga snage

Kardio vežbe su sjajne i brzo sagorevaju kalorije, ali kada završite sa trčanjem i vožnjom bicikla, ciklus sagorevanja se brzo vraća na normalu. Ali kada radite HIIT i vežbe otpora sagorevate kalorije mnogo duže, dok se mišići oporavljaju.

“Vežbe snage su ključna komponenta metabolizma, jer je direktno povezano sa mišićnom masom. Što vam je aktivnije mišićno tkivo, viši vam je nivo metabolizma”, tvrdi American Council on Exercise.

5. Nedovoljno proteina u ishrani

Protein hrani mišiće, održava sitost i veoma je bitna komponenta u održavanju zdrave telesne mase. Ukoliko unosite premalo, gubićete mišićnu masu, a već smo utvrdili koliko je ona bitna za metabolizam. Takođe, protein zahteva više energije za razlaganje nego ugljeni hidrati ili masti, što znači da ćete sagoreti više kalorija tokom varenja.

6. Manjak sna

Jedna noć tokom koje ste nedovoljno spavali i osećaćete se tromo. A ukoliko vam se veže nekoliko takvih dana, nedelja ili meseci, nauka tvrdi da ste “presudili” svom metabolizmu, te da vas čeka hormonski disbalans.

7. Premalo vode

U studiji objavljenoj u Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma, utvrđeno je da kada popijete dve čaše vode ubrzate metabolizam za 30%, a to ubrzanje traje više od sat vremena. Zato, tokom celog dana treba piti vode kako biste ostali hidrirani, a uz to ćete i ubrzati metabolizam.

8. Previše stresa

Kada nivo stresa raste, telo proizvodi hormon pod imenom kortizol. A kortizol pojačava apetit, tera nas da želimo hranu koja će nas utešiti, smanjuje želju za vežbanjem i pogoršava kvalitet sna – sve ono što negativno utiče na metabolizam. Iako ne možemo uvek da utičemo na izvore, upravljanje stresom može biti blagorodno za naš organizam.