„ako-pravi-bolju-pitu-vece-grudi.-bolju-liniju“:-evo-sta-zena-zeni-u-srbiji-ne-prasta

Sve tako različite, a opet, čini mi se, sve nekako pomirene sa sobom. Svoja nezadovoljstva smo prihvatile i nije nam žao što su nečije noge duže, ruke zategnutije, muž pažljiviji, deca uspešnija, novčanik deblji.

I baš usred jednog takvog razgovora kaže nam koleginica koja uređuje forum ana.rs da je tema „Šta žena ženi ne prašta“ uvek među najakutelnijim, da joj se žene uvek vraćaju i rado komentarišu.

Priča o zavisti verovatno postoji otkad i žensko prijateljstvo. Nekad smo dostojanstvene u izražavanju tog osećanja, a nekad baš i nismo. I zanimalo me je šta to tamo piše. Evo šta jedna drugoj ne praštamo:

„Ako zna da napravi lepšu pitu. Ako ima lepšu frizuru, ako joj je stan lepši, kuća urednija, muž zgodniji, deca uspešnija.“

„Sreću u ljubavi. Bolju vezu nego što ona ima, to je najviše boli.“

„Kada vide da neka ima izbora, a one su svoj već napravile.“

„Ako su imale carski rez, a one su se porađale satima.“

„Kad vide da si zadovoljna.“

„Veće grudi.“

„Dobru liniju.“

„Ako je bezbrižna i srećna uprkos svim nedaćama.“

„Porodični sklad. Uvek komentarišu kako tu sigurnonešto smrdi, ne štima.“

I tako dalje, i tako dalje. Reklo bi se, ne praštamo jedna drugoj ništa. Lepo je rekao Dučić: „Žena će oprostiti muškarcu i najteže poroke, ali žena ne prašta drugoj ženi ni njene najveće vrline.“

I, da, sve smo mi ponekada malo ljubomorne. Uvek će postojati nešto što neka druga ima, a mi nemamo. Nekada smo manje, nekada više svesne toga, nekad je to samo misao koja proleti, nekad nas to uznemirava, a bilo bi super kad bi to moglo da nam bude podstrek. Da nas ta „ljubomora“ vuče da radimo na sebi. Dok se to ne promeni, ja ću, kad vidim lepu, doteranu, uspešnu, srećnu ženu, samo da joj se nasmešim i iskreno saosećam s njom jer je zapela u ovom balkanskom mentalitetu.