ako-svakog-dana-jedete-po-jednu-bananu,-ovo-ce-biti-posledice:-izbegavajte-previse-zelene-da-ne-biste-imali-problem

Prema rečima nutricioniste Branke Mirković, jedući svaki dan bananu u svoj organizam unosite oko 400 mg kalijuma i 27 mg magnezijuma, a osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti.

– Banana je odlična posle svakog fizičkog napora jer vraća magnezijum u mišiće. Ona je odlična i za čišćenje creva zbog obilja vlakana koje sadrži. Dobro je uveče pojesti jednu bananu jer ona opušta, daje osećaj sitosti, a lako je svarljiva. Odlično se kombinuje sa jogurtom i drugim mlečnim proizvodima i žitaricama, pa tako može da bude i potpun obrok – kaže nutricionista.

Ona savetuje da pri kupovini birate zrelije banane, jer zelene mogu da stvore problem sa varenjem, a nikako ne treba da uzimate one kojima je plod oštećen jer kod njih bakterije lako prodiru unutra. Takođe, kako ističe naša sagovornica, banane ne treba držati u frižideru jer se tako šećer pretvara u skrob i voćka gubi nutritivnu vrednost.

bananaFoto: Profimedia

Sve zdravstvene prednosti banana:

Snižavaju visok krvni pritisak

Tri banane dnevno značajno snižavaju krvni pritisak. Banana je zbog visokog udela kalijuma najbolji prirodni lek za visok krvni pritisak. Ujedno, banana uz visok nivo kalijuma, sadrži malo minerala natrijuma (svega 2 mg/100 g) i zato ima diuretsko delovanje i pomaže gubitku nakupljene suvišne tečnosti u organizmu.

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Ishrana bogata vlaknima je dobra za srce i, kao što već sigurno znate, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Podižu raspoloženje i pomažu da se osećate bolje

Prosečna banana ima oko 27 mg magnezijuma, minerala koji pomaže da se podstakne dobro raspoloženje i takođe može da poboljša kvalitet sna. Ako imate nizak nivo magnezijuma u telu, moguće je da patite od razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Pospešuju zdravlje sistema za varenje

Iz razloga što su lako probavljive, banane se smatraju dobrim za sistem organa za varenje. Osim toga, one pomaže u vraćanju izgubljenih minerale nakon dijareje.

Poboljšavaju učinak pri sportskim aktivnostima

Banane podstiču snabdevanje mišića antioksidansima i drugim hranjivim materijama. Studija koja je nedavno sprovedena na Državnom Univerzitetu Apalači pokazala je da su osobe koje su prilikom testiranja svakih 15 minuta jele bananu imale jednaki učinak kao i oni koji su prilikom vožnji bicikla svakih 15 minuta pili sportski napitak.