ako-vam-fali-ovaj-vitamin-strada-srce,-depresivni-ste-i-imunitet-vam-slabi:-evo-kako-da-resite-ovaj-problem

04.06.2019. 11:45

Vitamini B grupe nam daju energiju jer učestvuju u metabolizmu svake ćelije. Povoljno utiču na nervni sistem, doprinose normalnom radu mišića, čuvaju zdravlje kože, važni su za imunitet, nastajanje eritrocita Vitamini B kompleksa su na različite načine uključeni u metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti. Bez njih nema adekvatnog razlaganja hranljivih materija i dobijanja energije koja je neophodna za život. Zato su ovi vitamini od velikog značaja za svaku ćeliju u organizmu – povoljno utiču na nervni sistem, doprinose normalnom radu mišića, čuvaju zdravlje kože, važni su za imunitet, nastajanje crvenih krvnih zrnaca…

Kompleks vitamina B daje snagu i popravlja raspoloženje Foto: Shutterstock

Vitamini B grupe rastvorljivi su vodi i praktično se ne deponuju u organizmu, te nema bojazni od potencijalnih negativnih efekata akumulacije – kaže dr sc Ivana Baralić, farmaceut u KBC „Zvezdara“. Deficit vitamina B kompleksa može da dovede do niza različitih poremećaja i ozbiljnih oboljenja.

dr sc Ivana BaralićFoto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

– Kad ga u našem organizmu nema dovoljno javlja se poremećaj u funkcionisanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, problemi s, dijareja, depresija, oslabljen imunitet, anemija, periferna neuropatija, slabost organizma…– ističe Ivana Baralić.

Suplementacija ovim vitaminima preporučuje se osobama koje imaju povećane potrebe, kao što su deca u periodu ubrzanog rasta i razvoja, trudnice i dojilje, tokom oporavka od bolesti, kod povećanog umnog i fizičkog napora, zatim svima koji ne unose dovoljno vitamina hranom, kao što su starije osobe, vegetarijanci i osobe sa oslabljenim apetitom. – Novija istraživanja ukazuju da bi suplementacija vitaminima B kompleksa mogla imati povoljne efekte kod nekih bolesti, kao što su multipla skleroza, depresija, Alchajmerova bolest i ostali oblici demencije.

Značajan deo populacije ne unosi dovoljne količine jednog ili više vitamina B grupe, pa je suplementacija kompleksom vitamina B, kao što je Beviplex, odlična opcija za očuvanje i unapređenje zdravlja

Dr sc Ivana Baralić, farmaceut u KBC „Zvezdara“.