ako-vam-je-meso-sa-rostilja-suvo,-sasvim-sigurno-pravite-najvecu-gresku-koju-vecina-ljudi-stalno-ponavlja:-evo-sta-ne-smete-da-uradite!

Ako želite da meso bude sočno:

* Tanje sečeni komadi mesa brže će se ispeći, što je dobro ukoliko imate puno gostiju, a mali roštilj.

* Izbegavajte često okretanje mesa. Prvo ga pecite na snažnoj vatri, pa ga pomerite na ivicu roštilja gde je toplota manja.

* Meso okrećite isključivo hvataljkom, a nikad viljuškama, da ga ne biste oštetili i izazvali sušenje i rasipanje dragocenih sokova.

via GIPHY

I pribor je važan

Kad imate odgovarajući pribor, roštiljanje je mnogo zabavnije i prijatnije, a rizik od opekotina manji.

HVATALJKE

Najvažniji deo opreme su hvataljke kojima pomerate i okrećete hranu na roštilju. Pri izboru pazite na dršku, koja treba da bude duga i čvrsta. Hvataljke od nerđajućeg materijala su takođe odlično rešenje.

via GIPHY

LOPATICA

Deo pribora za roštilj je i lopatica, koja je korisna dok sklanjate hranu s roštilja.

RUKAVICE

Nošenje rukavica za roštilj, otpornih na toplotu, mudra je odluka.

Na struju ili na ćumur?

Glavna prednost električnih roštilja jeste što rade bez ćumura ili gasa, a mogu se uključiti bilo kad. Idealni su za male, neplanirane roštiljijade i kišne dane a laki za rukovanje.

Možete da ih stavite na sto u kući i da uživate u roštilju bez obzira na vremenske prilike. Posuda sa vodom ispod elemenata za grejanje hvata kapljice masti ili mesnih sokova i neutrališe sve neugodne mirise.

Električni roštilj, međutim, ima i svoje nedostatke. Prostor za pečenje je, neizbežno, prilično mali. Za veće društvo neophodna su bar dva električna roštilja. Samo snažniji i shodno tome skuplji modeli proizvode odgovarajuću toplotu, uz visoku potrošnju energije. Konačno, električni roštilji, kao i gasni, ne daju hrani pravi „dimni“ ukus, prepoznatljivo obeležje tradicionalnog roštilja.

Bonus recepti

Pored standardnog mesa, ne zaboravite ni na sitne zalogaje koji će obogatiti vašu trpezu i prekratiti vreme dok ne sačekate da roštilj bude gotov.

SIR U PRŠUTI

Sir u pršutiFoto: Shutterstock

Potrebno je:

* feta

* tanke šnite pršute

* suvo začinsko bilje po želji

Priprema:

Fetu ili neki drugi sličan sir koji se ne topi narežite na malo deblje šnite, pospite omiljenim suvim začinskim biljem, najbolje origanom ili bosiljkom, pa svaku šnitu sira zamotajte i ispecite na roštilju.

TIKVICE SA RENDANOM LIMUNOVOM KOROM

Začinjene tikvice sa roštiljaFoto: Shutterstock

Potrebno je:

6 tikvica

1/4 šolje maslinovog ulja

1 kašika

morske soli

1 kašika bibera

2 limuna

Priprema:

Tikvice po dužini isecite na četiri dela. Stavite ih u malo veću kesu sa zipom, dodajte maslinovo ulje, so, biber, kašiku rendane limunove kore i sok od dva cela limuna. Zatvorite kesu i protresite je jako. Tako pripremljene tikvice kratko izgrilujte na roštilju.