ALBANSKE ŠUMOKRADICE PUCANJEM UPADAJU U KURŠUMLIJSKE ŠUME

ALBANSKE ŠUMOKRADICE PUCANJEM UPADAJU U KURŠUMLIJSKE ŠUME

Albanske šumokradice iz podujevskih sela pucale su u nedelju u više navrata iz automatskog oružja na srpske kuće u kuršumlijskom planinskom selu Rastelica na samoj administrativnoj liniji sa Kosmetom. Imaju već razvijen system i prvo ide izvidnica, a onda upadaju sa “alatom za krađu.

-Svakog dana seku našu odnosno državnu šumu, vikendom su te krađe pogotovu izražene jer taju po čitav dan. Tako sam u nedelju bio u dvorištu kada sam ih jasno video kako silaze niz brdo . Prvo pošalju nekoga da stražari i prati put kako bi video hoće li naići vojska ili policija dok oni nesmetano kradu šumu. Taj stražar u slučaju da se neko od naših bezbednosnih službi pojavi dojavi šumokradicama, a on se polako, vrati kroz šumu nazad sa druge strane administrativne linije-svedoči meštanin sela Rastelnica, koji je želeo da ostane anoniman, jer se, kako kaže, plaši za svoju bezbednost.

On dodaje da se Albanci često raspituju ko gde živi i da znaju ko je sve u selu, pa zato ne želi da mu se pominje ime.

-Posle pucnjave koja se u nedelju ponavljala u više navrata bojim se da odem do sela. Tamo je sada samo jedan komšija- dodaje on.

Kako misli, jedino rešenje  sprečavanja krađe šume i zaštite nekadašnjih žitelja koji u selo odlaze povremeno a pogotovu leti, stacioniranje policijskog punkta u selu, što su nekadašnji žitelji koji sada povremeno odlaze u Rastelicu i inicirali i zahtevali od policije.

Ove krađe se dešavaju bukvalno svakodnevno, a šteta na šumama se procenuje na milione dinara.

Ono što je najstrašnije je da su šume u ovom pojasu prepolovljene, a retki meštani nemaju nikakvog načina da se zaštite, a kao da je i država digla ruke od ovog strateški važnog područja.

B.R.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...