aleksandra-i-dragana-se-bave-opasnim-poslom-kojeg-se-i-muskarci-plase:-kad-su-ih-ljudi-videli-u-centru-grada,-podigao-im-se-zeludac

Višespratnice i gradski vrhovi su za ove dve neustrašive devojke svakodnevica. Roditelji, iako zabrinuti, ne žele dodatno da im dižu tenziju, prijatelji im se dive na hrabrosti, a Aleksandra Prvulović (27) i Dragana Trifunov (35) kažu da ih je industrijski alpinizam naučio da budu odgovorne prema sebi jer su im radovi na visokim zgradama naoštrili čula i obučili ih da imaju potpunu kontrolu nad situacijom.

Beograđani koji su prolazili Kosovskom ulicom nisu mogli da skrenu pogled s osmospratnice na kojoj su s osmehom Aleksandra i Dragana obavljale posao sa svojim kolegama. Prizor gde su one zakačene konopcima na sistem koji ih održava u vazduhu prolaznicima je sigurno izazvao jezu, ali njih dve su se uveliko navikle na ovakav život. I dok su zasigurno neki građani bili u čudu šta rade mlade devojke u tako opasnom poslu, ovaj dvojac ne može, a da kroz osmeh ne odgovori da je broj muškaraca i žena u industrijskom alpinizmu jednak kao i u bilo kom drugom sportu.

Aleksandra i DraganaFoto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

U ovom poslu se ranije ide u penziju

– Od ovoga može lepo da se živi, ali meni ipak nije primaran posao, jer mnogo troši čoveka i sa sobom nosi posledice na duže staze. Ipak, moram da se čuvam za neke druge stvari. Trener sam u konjičkom klubu i stremim ka tome, ali kad mogu da se uklopim, radim – objašnjava Aleksandra.

Njena koleginica Dragana je sasvim u vodama industrijskog alpinizma, jer je sada sezona i ima mnogo posla, ali želi da skrene pažnju da ovo nije posao za čitav život.

– Mnogo se ranije penzionišete nego u drugim profesijama. Naporan je posao veoma – dodaje.

Industrijskim alpinizmom se podjednako bave i muškarci i žene u Srbiji jer se smatra sportom, ali važno je da oni koji se odluče za ovaj poziv budu i fizički i mentalno pripremljeni. Koliko su ove devojke spremne, govori i to što su radile na Avalskom tornju i Beograđanki.

Roditelji se brinu, prijatelji se dive

Industrijski alpinizamFoto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Pored fizičke pripreme potrebno je pripremiti se i obući za posao. Iznenađujuće, ne treba više vremena nego za bilo koju drugu profesiju.

– Više je potrebno za postavljanje sistema na kom radimo. Na pojasu već imate sve sprave koje su vam potrebne. Kao što oblačite bilo koji odevni predmet, tako navučete i pojas i spremni ste za rad. Poenta je u pripremi postavljanja užeta i kako ulazite u sistem – kaže Dragana.

Kolege su tu da ih podrže i da im pomognu kad treba da se ponesu veoma teški predmeti, jer industrijski alpinizam funkcioniše kao sistem gde svi delovi moraju da budu usklađeni kako bi sve bilo uspešno obavljeno. Zato nije nimalo čudno zašto se okolina divi Aleksandri i Dragani, mada kažu da se roditelji brinu.

Sređivanje Kosovske 10Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

– Ah, roditelji se brinu. Možda to neće reći, ali znamo da su uplašeni, što je i normalno. I sama povremeno imam strah od visine, ali gledam na to kao na odličnu mentalnu vežbu. Prijatelji nam se uglavnom dive, njima je to nezamislivo – kaže Dragana.

Laicima poput nas, pogotovo onima koji se plaše visine, teška je i sama pomisao da nešto pođe naopako. Dragana i Aleksandra nas uveravaju da je sve bezbedno, jer oprema ima sigurnosni sistem u slučaju da stvari krenu naopako. Kažu, nikada nisu imale neprijatnosti i imaju savet za sve one koji žele da krenu njihovim stopama.

– Važno je da pronađu ljude s kojima će sarađivati, od kojih će učiti i s kojima će se osećati sigurno – kažu za kraj.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.