U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  ŽITORAĐA- U selu Samarinovac u opštini Žitorađa u toku je elektrifikacija polja za navodnjavanje koja će, kako je najavljeno, biti završena do kraja septembra.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić je pohvalila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer se, kako je rekla, po prvi put u našoj poljoprivredi nešto radi sistemski.

  „Uvek ste slušali da je poljoprivreda ogroman potencijal i privredna grana na koju Srbija treba da se oslanja, ali nekako niko nije radio na tome da stvarno osnažuje poljoprivredu. Mi 2014. godine u poljoprivredi nismo imali ništa. Ono što smo rekli na početku mandata ove vlade je da moramo da počnemo da stvari radimo sistemski kako bismo srpsku poljoprivredu učinili jačom i otpornijom na klimatske promene”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

  Navela je da je 2013. godine 1,9 odsto poljoprivrednog zemljišta u Srbiji bilo pokriveno sistemima za navodnjavanje i dodala da će do kraja mandata aktuelne vlade, u zavisnosti od brzine implementacije projekata, između pet i sedam odsto poljoprivrednog zemljišta biti pokriveno sistemima za navodnjavanje.

  „Osim toga, radimo i elektrifikaciju polja koja pre 2013. godine nikada nije rađena”, rekla je premijerka i navela da se, osim u Žitorađi, elektrifikacija polja radi u Leskovcu i Varvarinu.

  Navela je da po prvi put u Srbiji imamo automatske sisteme protivgradne zaštite i dodala da je to završeno u radarskom centru Valjevo, te da ćemo do kraja mandata sadašnje vlade imati potpuno automatizovane radarske centre i u Užicu, Bukulji i Fruškoj gori.

  „To su sistemske promene koje pokazuju kako se menja naša poljoprivreda, koliko je ona otporna i koliko naši poljoprivrednici mogu da se takmiče sa drugim poljoprivrednicima u Evropi i širom sveta”, rekla je Brnabić.

  Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da su razgovori sa čelnicima opštine Žitorađa o projektu elektrifikacije polja počeli pre godinu i po dana i najavio da je ideja da se sledeće godine uradi elektrifikacija polja u naseljima Pejkovac i Držanovac.

  „Odvojili smo novac, ali sledeće godine ćemo odvojiti četiri, pet puta više novca za elektrifikaciju polja”, rekao je on i dodao da je taj mehanizam prvi put oproban u Leskovcu i da se pokazalo da donosi pet do osam puta veću uštedu u energentima.

  Najavio je da će projekat elektrifikacije polja u Samarinovcu biti završen do kraja septembra i dodao da potom sledi priključivanje tako da će, dodao je, do kraja godine sistem biti potpuno u funkciji.

  Osim premijerke i ministra Nedimovića, polja u selu Samarinovac obišao je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a kako bi na primeru pokazali značaj navodnjavanja meštani tog sela su im na poklon doneli velike i male lubenice, odnosno one koje jesu i one koje nisu gajene uz pomoć navodnjavanja.

  Predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević istakao je da današnja poseta premijerke i ministara ima nemerljiv značaj za ovu malu opštinu, i istakao da vlada Srbije ovim pokazuje da politika Aleksandra Vučića nije zaboravila na jug Srbije, i da se misli o njemu.

  Stanojević je tom prilikom napomenuo da se ulaganja u ovu opštinu neće završiti na tome, te da je sa visokim državnim predstavnicima već razgovarao o novim projektima u oblasti putne i kanalizacione infrastrukture.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469462