baka-tina-unuci-kupuje-tonu-sminke-iako-tata-dzej-zi-to-uopste-ne-voli:-ubedjena-je-da-ne-gresi,-a-da-li-je-zaista-tako?

“Ona je pravi mejk ap umetnik. Neverovatna je. Na oči stavlja tonu šminke i pravi sve one moderne stvari. Ume da napravi savršene “mačje oči”. Ona je mala umetnica”, rekla je ponosna baka Tina Nouls (65) u intervjuu za “Entertainment Tonight” i istakla:

“Kupila sam Blu toliko šminke, ali njen tata nije srećan zbog toga. Očevima se to ne dopada. Ali to je samo za igru. Mi se dobro zabavljamo”.

Tina Nouls sa ćerkom, unukom i suprugom Ričardom LausonomFoto: Profimedia

Baka Tina sigurno nema loše namere, ali da vidimo šta kaže psihologija o ulozi baka i deka u vaspitanju unuka, tačnije o granici koju ne smeju da pređu.

Zanimljivo je da veliki broj roditelja strahuje kako će njihovi roditelji da utiču na njihovo dete, a sve zbog straha da ih ne razmaze.

Neretko se dešava da su baka i deka “dobri policajci” koji unucima dozvoljavaju baš ono što im mame i tate brane (primer Tine Nouls).

Time ne samo da ugrožavaju autoritet roditelja (deca mogu lako da pomisle da roditelji greše i u vezi sa ostalim zabranima) već i utiču na mišljenje dece o zabranjenim stvarima.

Na primeru Blu Ajvi to ovako izgleda. “tata brani šminkanje”, “baka mi dozvoljava da se šminkam” – zaključak “šminka možda i nije tako loša”.

U vaspitanju postoji domino efekat – kad se jednom poruši reč roditelja, ruši se i u narednim slučajevima.

Stavovi roditelja, baka i deka posebno oko važnih stvari treba da budu usaglašeni (naročito u vezi sa zabranjenim oblicima ponašanja).

Roditelji naših roditelja su važna karika u vaspitanju, pre svega u moralnom razvoju dece. Takođe, imaju iskustvo i strpljenje koje retko ko ima (nekada ni u literaturama nema onoga čemu je njih iskustvo naučilo).

Ipak, najvažnija figura u vaspitanju dece koja treba da ih usmerava kroz život jesu roditelji.

Zato je njihovo mišljenje (osim u ekstremnim negativnim situacijama) uvek najglavnije.

To ne znači da se procene starijih generacija ne računaju. Naprotiv. Bake i deke treba da ukažu roditeljima na greške i da razgovaraju sa njima svaki put kada smatraju da nešto značajno propuštaju u razvoju svoje dece (između mališana i baba i deda može da se razvije ogromno poverenje zbog čega deca mogu baš njima da govore ono št prećutkuju majci i ocu).

Bake, deke, mame i tate moraju da deluju kao “saveznici”, a ne suprostavljenje strane, pa bi Tina Nouls, mama Bijonse, mogla da razmisli zbog čega Džej Zi ne voli da njegova ćerka koristi šminku.

A Džej Zi da razmisli da li je šminka zaista toliko pogrešna. Presudno je da je na isti način predstave detetu.