biljakama-protiv-ambrozije:-tri-napitka-od-kojih-lakse-disete

Ambrozija je počela da cveta još krajem jula, a najveću količinu polena otpustiće od polovine avgusta do polovine septembra. Smatra se jednim od najjačih alergena iz vazduha kako zbog dugog perioda jake polenacije, tako i zbog specifičnog oblika i hemijskog sastava polenovih zrna koja se lako zalepe za sluzokožu gornjih disajnih puteva.

Najčešće izaziva respiratorne tegobe kao što su kijanje, obilan sekret i zapušenost nosa, gubitak čula mirisa, suzenje i crvenilo očiju, osećaj grebanja u grlu, otežano disanje, bol u grudima i suv kašalj. Pored toga, mogu se javiti i crveni pečati i svrab, kao i problemi s varenjem praćeni povraćanjem i dijarejom. U težim slučajevima mogući su astmatični napadi.

– U sezoni cvetanja ambrozije, pored redovne terapije, isprobajte i čajeve, tinkture i eterična ulja jer su najbolji prirodni načini za ublažavanje simptoma – kaže Gordana Veinović, energobioterapeut i holistički terapeut.

Eliksir za spas od ambrozije

Iscedite bistar sok od svežeg lišća i korena celera, sipajte ga u teglu i dodajte podjednaku količinu meda. Dobro promešajte i držite u frižideru nedelju dana. Pijte tri puta dnevno po kašiku pola sata pre jela. Terapija traje nedelju dana.

Ulje crnog kima za lakše disanje

Ovo ulje je jedan od prvih izbora za ublažavanje i prevenciju simptoma alergija. Deluje bronhodilatacijski i olakšava disanje, a svojim antibiotskim dejstvom sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje su česti pratioci sezonskih alergija. Preporučljivo je da ga koristite nekoliko meseci pre perioda alergija, uz savet lekara, jer deluje postepeno. Najbolji rezultati postižu se nakon 8 do 12 nedelja redovne upotrebe. Tada uzimajte dva puta po 25 kapi dnevno, a s početkom sezone pređite na najjaču dozu – tri puta po 25 kapi dnevno, sve dok biljka cveta. Tokom jeseni ili zime napravite pauzu od nekoliko meseci.

Ruski seoski lek protiv alergija

Potreban vam je svež neven, koji možete gajiti i u saksijama. Dve nedelje, svako jutro pre doručka, berite po tri cveta, dobro ih sažvaćite i progutajte. Posle nedelju dana ponovite kuru. Ovo je starinski seoski recept za čišćenje jetre, a kada očistite jetru, proći će i alergije.

Kupka od lavande uvek prijaFoto:

Kupka od lavande za inhalaciju

U kadu sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, prirodnog antihistaminika, dodajte malo meda i mleka i kilogram morske soli, promešajte i lezite u ovu lekovitu kupku dvadesetak minuta.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.