U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

  BLACE- Nakon jučerašnjeg teoretskog dela predavanja o stočarstvu i pčelarstvu u organizaciji opštine Blace i Fondacije Ana i Vlade Divac, zainteresovani pčelari i stočari imali su priliku da svoje znanje unaprede i praktično na terenu, obilaskom jednog pčelinjaka, dok su poljoprivrednici zainteresovani za stočarstvo obišli farmu krava porodice Čolić iz blačkog sela Đurevac.

  U pitanju je jedna od najsavremenijih farmi blačkog kraja i jedina u našoj opštini gde je primenjen slobodan sistem držanja krava.

  U poljoprivrednom gazdinstvu Igora Čolića, stočarstvom se bave 14 godina i trenutno drže 30 krava od kojih su 20 muzne. Ovde se dnevno proizvodi oko 480 litara mleka a rasni sastav krava čine simentalke i holštajn.Čolići hranu za krave proizvode sami na površini od 35 hektara zemlje. O farmi brinu Igor sa suprugom Danijelom a tu je da pomogne i otac Vladeta.Mlađe snage, Irena i Danijel još uvek su mali za bilo kakvu pomoć.

  Pre tri godine Čolići su izgradili jedan od najsavremenijih objekata u blačkom kraju. Njihova farma poseduje sistem za izmuzište 4×4,slobodan sistem držanja krava, odnosno krave nisu vezane već se kreću, a poseduju i mix prikolicu za stočnu hranu tako da se krave ovde hrane 1 dnevno. Sve te prednosti ovako savremene farme krave čine zdravijim, povećavaju mlečnost kod njih i pružaju lakši način rada na farmi.

  Bojan Nikolić iz službe za poljoprivrednu opštine Blace ostalim farmerima koji su u mogućnosti preporučuje da urade ovakav vid objekta koji ima mnogo prednosti.

  Da se radi o jednoj veoma funkcionalnoj farmi potvrdio nam je i Radiša Petrović iz poljoprivredne stručne službe Smedereva koji prisutnim farmerima ovde održao praktičan deo predavanja nakon jučerašnjeg teoretskog.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466336