U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Izložbom „Jagodina u Prvom svetskom ratu“, autora Duška Grbovića, muzejskog savetnika Zavičajnog muzeja u Jagodini, počelo je obeležavanje manifestacije „Muzeji za 10“ u našem gradu.

  Gost prokupačkog Muzeja bio je i autor ove izložbe Grbović, koji je istakao da je prvi put u Prokuplju i našem Muzeju, ali da će nastaviti započetu saradnju.
  -Izložba, koju će vaši sugrađani moći da vide u okviru ove manifestacije, koja se održava gotovo u celoj Srbiji, upriličena je u našem Zavičajnom muzeju povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata, rekao je, upoznajući prisutne prokupačke osnovce sa izložbom, istoričar Grbović i naveo da je u Kosturnici u porti crkve Svetog Arhangela Mihaila u Jagodini i dvorištu crkve, uz poginule i ubijene Srbe u toku Prvog svetskog rata, sahranjeno i 75 nemačkih i austorougarskih vojnika.
  On je naglasio da je izložba „Jagodina u Prvom svetskom ratu“ jednim delom posvećena i generalu Dušanu Dodiću, visokom oficiru srpske vojske u konjičkoj diviziji.

  U popodnevnim satima, prokupački Muzej je bio domaćin posetiocima, koji su želeli da razgovaraju sa direktorom ove ustanove Darkom Žarićem, na temu ovogodišnje manifestacije „Muzeji kao središte kulture: Budućnost tradicije“, a potom je u okviru duhovnih razgovora o „Hrišćanskom vaspitanju dece“ govorio dr Ivica Živković. Tribinu je Narodni muzej Toplice organizovao u saradnji sa crkvom Svetog Prokopija.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466195