celog-zivota-kupujete-pogresan-tip-banana:-ako-vasa-omiljena-vocka-ima-ovo-na-kori-–-odmah-je-kupite

27.04.2019. 11:35

Banane sadrže idealan spoj ugljenih hidrata i minerala – kalijuma i magnezijuma.

Banane sa pegicama Foto: Profimedia

Japanskom naučno istraživanje ističe da mrlje na banani ne znače da su banane loše, naprotiv, zrele banane su najbolje za naš organizam.

Sprečavaju gorušicu

Zrele banane neutrališu kiselinu i opuštaju probavni sistem. Jedna banana nakon bogatog jela može sprečiti tegobe sa stomakom.

Sprečava zatvor

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže minerale koji pokreću imuni i crevni sistem.

Utiču na raspoloženje i na dobar san

Banane s mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava opšte raspoloženje koje reguliše san. Osim toga, banane sadrže vitamin B i antistresne minerale magnezijum i kalijum – koji utiču na nervni sistem.

Snižavaju krvni pritisak

Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom moraju da izbagavaju so i zasoljenu hranu. Umesto toga treba da unose namirnice bogate kalijumom – poput banana – kako bi im se snizio pritisak. Dijabetičari ne smeju prečesto da jedu prezrele banane, jer ove imaju visok udeo šećera.

Ublažavaju menstrualne tegobe

Kalijum iz banana pomaže u ublažavanju grčeve za vreme menstruacije. Osim toga, banane su bogate vitaminom B6 – koji smanjuje nadutost i nakupljanje tečnosti.

Daju nam energiju

Banane sadrže biljni škrob – koji nam energiju (zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak). Magnezijum iz banane deluje na moždane aktivnosti, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.

Smiruju želudac

Ljudi koji pate od ove vrste tegoba uglavnom izbegavaju određene začine i voće. Razlog za to je iritacija želuca koja nastaje nakon konzumiranja te hrane. Međutim, zrele banane mogu se jesti – jer imaju meku i blagu teksturu.