cerka-gige-moravca-prvi-put-u-javnosti-o-ocu-nakon-njegove-smrti-8220bio-mi-je-vise-deka-nego-otac-i-bio-je-moj-najbolji-prijatelj8221

„Tatin i moj odnos je bio veoma lep, divno smo se družili i svuda išli zajedno. Kad sam bila mala, mama Dubravka radila je u apoteci u Pančevu, pa je o meni najčešće brinuo tata: dolazio je po mene u vrtić, vodio me kod lekara, ali i na sva snimanja i probe, čak i kostimske, i naravno na predstave. Odlazili smo na pecanje, u kojem je beskrajno uživao, kao i na brod.

Najdraže mi je bilo da provodim vreme sa njim jer je u svemu bio poseban. Kod njega je sve moglo, a i ako je postojala neka stvar oko mkoje se ne bismo složili, o tome smo se dogovarali i pokušavali da pronađemo kompromis. Za razliku od njega, mama je uvek, pre nego što je i bilo šta pitam, govorila ne“, rekla je Mina za „Gloriju“.

Dodala je da joj je otac otkrio sve tajne kampovanja jer je on kao mlad često sa drugovima išao biciklom na more i letovao kampujući. Pa kad se glumica prvi put našla u kampu, lako se snašla sa svim.

„Ako bismo boravili na brodu, a nešto bi mi zafalilo, dao bi mi drvo i alat i rekao da to napravim sama. Tako sam počela da pravim korisne predmete od drveta, kasnije i metala, pa sad mogu da se snađem šta god mi zatreba. Uz njega sam savladala i kuvanje. Umeli smo da zajedno zavijamo sarmu ili spremamo knedle sa šljivama“.

Istakla je da ona i tata Marko nisu imali klasičan odnos ćerke i oca.

„Naš odnos je bio, iskreno, malo neobičan pošto je tati bilo 47 godina kad sam se ja rodila, pa je delovalo kao da smo jednu generaciju preskočili. Možda bi sve bilo drugačije da je on bio mlađi. Ovako, mogla bih reći da mi je više bio deka nego otac, ali i veliki prijatelj“.

Giga je naslednicu naučio najvažnijim stvarima, kako da se ophodi prema ljudima, kako treba da izgleda njen odnos prema poslu.

Marko NikolićFoto: RAS Srbija

„U njegova poslednja dva meseca života, kad je bolest baš uzela maha, sve je bilo zgusnuto. Ono što ljudi dobiju od svojih roditelja tokom godina vaspitanja i odrastanja on mi je preneo u tih 60-ak dana“.

Mina je naglasila da Giga nije strog tata, ali da je bio tradicionalista. Ona se kao stara duša sjajno slagala sa njim.

„Slušam čak i muziku 60-ih, a kad sam jednom prilikom čula „Bijele stene“, došla sam i rekla: „Jao, tata, moraš da čuješ ovu pesmu“. Tada mi je otkrio da je baš tu pesmu svirao na nastupu svog benda „Vršnjaci“.

Gigi se jedino nije dopalo što njegova ćerka izlazi u ponoć, kao svi pripadnici njene generacije. Bio je uzdržan sve dok dobro ne upozna nekog pa ga je pratila reputacija „nervoznog“ čoveka.

Mina Nikolić je u intervjuu za „Gloriju“ naglasila da je njegovo matično Narodno pozorište imalo potcenjivački odnos prema njemu, davali su mu sporedne uloge, a on je, složiće se svi, bio rođen samo za one velike.