Četiri prokupačka sela već mesec dana bez vode, ko je kriv?

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- U prokupačkim selima Tularu, Pločniku, Bacu i Kaludri, 450 domaćinstava je mesec dana bez vode. Zbog duga od 350 hiljada dinara, Elektrodistibucija je isključila struju pumpnoj stanici. Dok meštani tvrde da redovno plaćaju račune, u Odboru, koji gazduje ovim sistemom, kažu da su potraživanja za isporučenu vodu približna dugovanju i pozivaju lokalnu samoupravu da im pomogne.

  Meštani sve teže podnose nestašicu vode. Kažu da zbog višemesečne suše, više nemaju odakle da je dopremaju i da je njima, ali i životinjama koje gaje, ugrožen opstanak u ovim selima.

  “Zamislite vi, dvadeset pet dana nemate vodu, odakle ja da je donesem i kako”, kaže Dragojla Vesović iz Pločnika, a Stanimir Stevanović iz istog sela dodaje: “Ostarelo se, da donosim, nemam gde da zahvatim, a da bi živeo kao normalan građanin, treba da mogu da upotrebim kupatilo.”

  Pročitajte i…  Patrolne šape stižu u Blace

  Ogorčeni su, kažu, zato što su slavine suve i u onim domaćinstvima, koja redovno izmiruju svoje obaveze.

  “Ja platim sve što potrošim, nema dinar jedan da fali, ako je dug tolki, onda nisu plaćali”, smatra Stojanka Rakić iz Pločnika.

  U Mesnoj zajednici u Bacu, u čijem se ataru nalazi bunar iz koga se vodom snabdevaju meštani, ističu da je struja prekinuta bez ikakve najave, zbog čega su podneli tužbu protiv EPS-a. Ne spore dugovanja za struju, koja su nastala zbog slabije naplate.

  “Od skora smo prešli na komercijalno snabdevanje sa strujom. Pre je bilo četrdesetak hiljada, sada osamdeset hiljada nam dolazi račun, mi to ne možemo da skupimo za mesec dana”, kaže Zoran Radosavljević, predsednik MZ Bace.

  Pročitajte i…  Brojne manifestacije u Domu Starih

  Dok u Elektrodistibuciji u Prokuplju puštanje struje uslovljavaju plaćanjem duga, negirajući da je ovde reč o zaštićenim kupcima, u gradskoj administraciji krivce za ovakvo stanje vide u Odboru, koji gazduje ovim vodosistemom.

  “U toku je preuzimanje vodosistema četiri sela, da JP “Hameum” brine o njima i da se taj problem reši”, navodi Vladica Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Prokuplja.

  Najavljuju i da će u toku dana sa EPS Snabdevanjem pokušati da pronađu i rešenje za izmirenje duga, kako bi vodosnabdevanje bilo normalizovano što pre.

  (RTS)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=473933


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...