covek-koji-je-bez-fakultetske-diplome-i-sa-mentalnim-poremecajem-zgrnuo-milijarde-za-samo-godinu-dana-svima-treba-da-nam-bude-dobra-lekcija!

Pošlo mu je za rukom da sa popularnom linijom Yeezy, koju je lansirao u saradnji sa brenom Adidas, zaradi 1, 5 milijardi dolara, a time su na korak da potuku konkurenciju – munjevitom brzinom približavaju se kultnoj Nike liniji Jordan, koja svake godine ostvaruje profit od po 3 milijarde.

U čemu je tajna pored agresivnog marketinga i činjenice da je sam sebi hodajuća reklama, a u tome i usrdnu pomoć svoje supruge Kim Kardašijan i njenih sestara? Malo je ko verovao u njegov uspeh kao dizajnera, ali Kanje je svojom specifičnom vizijom, krajnje futurističkom i potpuno drugačijom od svega što smo videli, uspeo da pridobije brojne pristalice, čak i one koji ne vole njegovu muziku.

Ideje ovog repera su u početku odbacivane, a modni svet je na njih gledao posprdno, ali od ruganja nekako se stiglo do obožavanja i do činjenice da je u ogromnoj meri uticao na poimanje i razvoj mode danas.

Ljubav prema uličnoj modi i mogućnost da istom izrazimo čitav spekar navika, raspoloženja i stavova dovela je do toga da sportska odeća počne da zauzima veliku ulogu u svakodnevnici. Odeća koja je nekada bila namenjena isključivo za vežbanje, teretanu i kućni autfit, pretvorila se u nešto što je gotovo visoka moda.

I ovo nije slučaj samo sa Yeezy brendom, sličan vajb imamo prilike da vidimo i na revijima brendove Supreme, Gosha Rubichinsky, Stüssy, Bape, Off-White i Palace. To nam najbolje pokazuje i sam Kanje koji se nebrojeno puta pojavio ruku pod ruku sa voljenom Kim u praktično potpuno sportskim izdanjima na crvenom tepihu, a ipak su kreirali takvu atmosferu u kojoj takav izbor nikog ni ne čudi.

Čovek koji je sportsku odeću pretvorio u visoku moduFoto: Profimedia

Vest nije svoje dizajnerske usluge pružio samo Adidasu, takođe je sarađivao i sa luksuznim brendom Louis Vuitton, kao i za gore pomenuti Nike. Ipak, sa njima se žestoko posvađao, uz komentar da neće da radi sa kompanijom koja svoje radnike plaća minimalno i drži ih u nehumanim uslovima.

Reper je u potpunosti fokusiran na detalje, a u jednoj sezoni dizajnira svega par modela, ali u različitim bojama. Njegova verzija iPoda jeste model patil Yeezy Boost 350 koji dolazi u više od 12 različitih boja i donosi mu najviše zarade.

„Volim da stvaram komade koji ljudima donose sreću, ali i rešavaju probleme u njihovim životima“, ističe Vest.

Čitav ovaj uspeh, a neosporan je, podržavali ga ili ne, došao je nepotkrepljen fakultetskom diplomom ili bilo kakvom konkretnom sposobnošću… Kanje je jednostavno slušao svoju intuiciju, sledio svoje snove i prilično se hrabro probijao kroz masu, doslovce ne mareći ni za jednu reč kritike.

Zaljubljenost u modu, ali samo onu njemu pitku, prepoznali su i gledaoci rijalitija „U korak sa Kardašijanovima“, a i danas se sećaju epizode u kojoj on ubrzo nakon što su počeli da se zabavljaju, baca stvari iz njenog ormara i govori joj da se „grozno oblači“. Zapravo, upravo je on zadužen za činjenicu da je Kim od prosečne trendseterke postala modni influenser i neko ko diktira i nameće trendove.

Dobitna kombinacija!Foto: Profimedia

Oboje su bili popularni i pre nego što su upoznali jedno drugo, ali tek su zajedičkim snagama uspeli da obrazuju bukvalno neoborivu imperiju i zvezdanu silu koja se sa malo čime može porediti.

Upravo je porodica bila njegovo utočište kada je recimo pre tri godine batalio sve planove, a bili su veliki i podrazumevali turneju sa višemilionskom zaradom, i prijavio se u psihijatrisku ustanovu.

Naime, reper je ispričao da tada nije mogao danima da zaspi i da je osećao privremene psihoze. Na koncu svega lekari su mu dijagnostikovali bipolarni poremećaj, a danas tvrdi da su ga držali vezanog i „kljukali“ lekovima.

Porodica kao utočište i spasFoto: Profimedia

Kada je izašao iz klinike jednostavno je prestao da uzima lekove i okrenuo se veri. Danas tvrdi da ne podnosi da ga iko zove „ludim“, ali da mu ne smeta kada kažu da je „haotičan“.

Lud, haotičan ili genijalan – procenite sami, ono što je sigurno jeste da je ovo čovek koji udara nove standarde i pokazuje da je diploma samo papir, kada je ne prati još mnogo, mnogo drugih faktora.