U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Svetski dan Crvenog krsta obeležen je danas prigodnim predavanjem u sali Crvenog krsta u Kuršumliji. Sekretar Crvenog krsta Radosava Mićović naglasila je da je Crveni krst u Srbiji  osnovan 1876. godine a u Kuršumliji samo tri godine kasnije. Na teritoriji Srbije ima 750 zaposlenih i 69.000 volontera a u Kuršumliji ima 7 zaposlenih i 20 volontera. Cilj im je da rade na uključivanju što više mladih i zato su današnjem predavanju prisustvovali učenici Ekonomske škole  sa svojim profesorima, Jasminom Deljanin i Marijom Miljković. Edukacija im je primarna kako bi se adekvatno reagovalo u različitim okolnostima, od  pomoći  postradalom ili ugroženom stanovništvu do korisnika  narodne kuhinje, kojih  u Kuršumliji ima 950.

  Ekipa Crvenog krsta, Radosava Mićović, Daliborka Ognjanović i Igor Radunović  održala je prezentaciju rada Crvenog krsta  u Kuršumliji.  Radosava Mićović govorila je o samom danu koji se obeležava, o najstarijoj humanitarnoj organizaciji i na teritoriji Srbije i Kuršumlije, o njihovom nesebičnom zalaganju i  poboljšanju života najugroženijeg stanovništva. O akcijama koje sprovode samostalno ili u koordinaciji sa drugim službama ili ustanovama. Daliborka Ognjanović govorila je o osnovnim principima rada Crvenog krsta, o zadacima ove humanitarne organizacije, potrebe svakog čoveka da bude human i darežljiv. Spremnost da se pomogne u svim vidovima nesreće:  od ratova do prirodnih katastrofa, poplava, kroz akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, program prve pomoći, promocije humanitarne pomoći, program brige o starima, i  posebno je važna difuzija, širenje znanja o humanitarnom pravu i uključivanju što više voltontera poput većih gradova u Srbiji, kazala je Ognjanović

  Profesor sociologije i građanskog vaspitanja Jasmina Deljanin održala je predavanje na temu “Istraživanje humanitarnog prava”. Kako da se zaštite prava ugroženih, kako ratom tako i drugim vidovima nesreća. Najveći cilj je upoznati građanstvo sa Međunarodnim humanitarnim pravom, sa kodeksom, kako bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva u određenom periodu, za vreme ratova ili drugih nesreća. Da se širi znanje o humantarim potrebama kroz metodologiju, komunikaciju, timski rad, razna istraživanja, zaključivanja i kritičko razmišljanje, što se obrađuje kroz zadate teme.

   

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465752