da-li-obicne-cipele-mogu-da-naskode-bebama-pitali-smo-pedijatra-i-ortopeda-i-odgovor-ce-zainteresovati-sve-roditelje

– Važno je samo da bebe nose kvalitetnu obuća i da ona bude napravljena od prirodnih materijala. Nema potrebe za cipelama sa posebnim ulošcima. I u običnoj obući ima malih uložaka, iako ni oni nisu neophodni- objašnjava dr Siniša Dučić, ortoped na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Takav stav podržava i pedijatar Milica Kotlajić.

– Ranije je stručna javnost predlagala da bebe nose cipele sa uloškom i sa ojačanjem skočnog zgloba. Danas savetuje da deca ne moraju da nose takvu obuću- dodaje Kotlajić.

Nošenje cipela bez ikakvih pomagala ni na koji način ne remete razvoj dečjeg hodanja ili razvoj njihovih stopala.

Važno je da obuća bude od mekane kože

Stručnjaci se slažu i oko kriterijuma koje i tako obična obuća treba da ispuni.

– Bitno je da prva obuća bebe bude poluduboka, od mekane kože, da ne bude klizava, a da đon bude gumen. Važno je da upravo u fazi prohodavanja deca nose takvu obuću – ističe dr Dučić.

Roditelji, kako savetuje pedijatar, treba da obrate pažnju da cipele ili patike koje nose mališani ne budu prevelike.

– Razmak između vrha bebinog palca i ivice obuće treba da bude centimetar, dva – savetuje dr Kotlajić.

Saveti stručnjaka rešavaju veliku dilemu mama i tataFoto: Profimedia

Prvi koraci pod kontrolom roditelja

Dok se dete uči hodanju, mora da bude u društvu odraslih  koji će brinuti o njegovoj bezbednosti.

– Beba nikako ne treba da bude u dubku ili da se vodi uz pomoć povoca, ta pomagala uče dete da hoda na prstima, zbog čega ono često pada na glavu. Kada prohodava bez njih, ono se uči ravnotežu, pa i kada padne, padne na guzu- napominje pedijatar.

Znaci na koje mama i treba da obrate pažnju

Dr Stefan Dučić naglašava da roditelji ne treba da brinu zbog nepravilnog hoda bebe. Ne treba da paniče da li dete hoda “po širokoj ili uzanoj osnovi”, da li nožice okreće “spolja ili unutra”.

– Hod se ispravi dva do tri meseca nakon prvih samostalnih koraka – kaže naš sagovornik.

Većina beba u proseku prohoda do 12. ili 13. meseca. Ako pak dete ne prohoda ni posle 14. ili 15. meseca, roditelji treba da potraže savet stručnjaka.

–  Ukoliko je dete na vreme naučilo da sedi i da ustaje, a desi se zaostajanje u hodanju, to nije veliki problem. Najčešće se dešava da brzo prohoda. Međutim, ako je bilo zaostatka u ovim radnjama, a one pokazuju da sa motorikom nešto nije u redu, onda i kašnjenje u prohodavanju može da bude značajnija smetnja- poručuje dr Dučić.

Neka bebe hodaju i bose

Da li bebe smeju da hodaju bez obuće ili ne, još jedna je nedoumica koja brine mame i tate.

– Deca smeju da hodaju bosa. Naravno, treba paziti da se ne povrede, ali kao što nema razloga da ne nose običnu obuću, isto tako nema razloga protiv hodanja bosim nogama- ističe dr Stefan Dučić.