da-li-porodjaj-na-putu-do-bolnice-predstavlja-rizik-za-mamu-i-bebu?-evo-sta-kaze-ginekolog

27.06.2019. 14:15

Priče o ženama koje ne stignu na vreme do porodilišta, već se porode na putu do bolnice, brzinom svetlosti preplave medije i na njih niko ne ostaje ravnodušan. A da li ovakav porođaj predstavlja rizik za majku i bebu i koliko se razlikuje od onoga koji se obavlja u bolnici pitali smo ginekologa Mimu Fazlagić.

Da li porođaj na putu do bolnice predstavlja rizik za mamu i bebu? Foto: Profimedia

– Porođaj je nezaustavljiv događaj. U knjigama možete pročitati da bi se 80 odsto trudnica porodilo samo, bez pomoći babice. Ako do porođaja dolazi brzo i spontano, kao u takvim situacijama kada beba “ne izdrži da dođe do bolnice”, onda je to i najnormalniji porođaj, bez komplikacija – objašnjava ginekolog Mima Fazlagić.

Prema njenim rečima, u takvim situacijama je najbitnije novorođenče prihvatiti i umotati u neku čistu tkaninu i držati obema rukama jer mu je koža vlažna i klizava, a potom sačekati Hitnu pomoć ili sami podvezati pupčanik, u zavisnosti od okolnosti.

– Ako ste već blizu porodilišta ili Hitna pomoć stiže, pupčanu vrpcu će preseći i obraditi lekar, ali ako ste ostali zaglavljeni daleko od stručne pomoći, onda je potrebno da pupčanik kada prestane da pulsira podvežete i presečete sterilnim makazama ili nožem, ako ih imate. Pupčanik će u bolnici lekar ponovo obraditi i staviti antibiotsku zaštitu, a po potrebi mama i beba će primiti tetanus – objašnjava dr Fazlagić.

U zapadnom svetu poslednjih godina su u modi porođaji kod kuće koji se upravo zasnivaju na tome da je porođaj prirodna stvar.

– Naravno, mi ginekolozi smatramo da je porođaj u bolnici sigurniji za majku i bebu zbog nepredviđenih situacija – zaključuje doktorka.