da-li-ste-vec-probali-fantasticnu-5-4-3-2-1-metodu?-jednostavna-je-i-moze-da-se-izvede-gde-god-da-ste,-a-za-minut-otklanja-nervozu-i-nelagodu

29.08.2019. 11:57

Ako vas iznenada uhvati osećaj teskobe, izražene nervoze ili nelagode, isprobajte popularnu metodu 5-4-3-2-1.

Metoda 5-4-3-2-1 Foto: Profimedia

Ovo je jednostavna, ali efektna metoda koja može da vam pomogne da povratite kontrolu nad svojim umom, a najčeće je koriste ljudi koji imaju dijagnostikovanu anksioznost kako bi se vratili u sadašnji trenutak.

Metoda fukcioniše tako što je potrebno osloniti se na svojih pet čula – vid, sluh, dodir, miris i ukus, što će vas brzo vratiti u nešto normalniji tok svakodnevice.

Prvi korak jeste da pogledate oko sebe i identifikujete pet stvari koje trenutno možete da vidite. Zatim treba navesti četiri stvari koje možete da čujete, a nakon toga tri stvari koje možete da osetite (bilo šta, od stopala do temena). Na kraju treba da obrate pažnju na dve stvari koje mogu da namirišu i jednu koju mogu da okuse.

Isprobajte ovu metodu kad vas obuzme nervoza naredni put Foto: Profimedia

Ovo je delotvorna tehnika koja je potvrđena od strane stručnjaka nekoliko puta.

„Usmeravanje pažnje na naša čula vraća nas u sadašnjost, a brojanje predmeta ne dopušta našim mislima da odlutaju“, objasnila je Elen Hendriksen, psiholog i autor knjige „How To Be Yourself“.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.