da-li-znate-sta-se-zaista-desava-vasem-telu-kad-jedete-beli-luk-na-prazan-stomak?-ovih-9-cinjenica-bi-mogle-da-vas-iznenade

Beli luk možete jesti kao dodak jelima, kao sastavni deo jela, ali i sam za sebe. Najčešće ga jedemo uz neko jelo, ali da li ste se ikada zapitali šta konzumiranje belog luka na prazan stomak čini za vaš organizam?

Naučnici jesu i otkrili su da je ovaj način zapravo veoma efikasan u prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Oni tvrde da kada konzumirate beli luk na prazan stomak, time samo povećavate njegovu moć do čega dolazi jer su štetne bakterije izložene, a time i podložnije delovanju sastojaka iz luka.

BELI LUK PROTIV INFEKCIJA

Beli luk sadrži azotne supstance, natrijum, kalijum, selen, kalcijum, magnezijum, silicijum, sumpornu fosfornu kiselinu, vitamin C, D, B, fitosterole i eterična ulja. Osim toga, beli luk je bogat fitoncidima, kao što su alicin. Prema nekim istraživačima, alicin je izuzetno delotvoran kod infekcija i upala. Beli luk sadrži i više od četiri stotine različitih mineralnih sastojaka, uključujući mnoge antioksidanate.

9 NEVEROVATNIH ZDRAVSTVENIH KORISTI BELOG LUKA PO ZDRAVLJE

– Sprečava starenje i začepljenje velikih i perifernih arterija

– Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi

– Ubija veliki broj različitih bakterija

– Štiti od srčanih bolesti. Beli luk smanjuje sintezu triglicerida u jetri koji pomažu da se spreči razvoj ateroskleroze

– Snižava krvni pritisak i ima protivupalna svojstva

– Beli luk je prirodni antibiotik i delotvoran je lek protiv prehlade

– Preporučuje se kod oboljenja nervnog sistema

– Beli luk pomaže ubijaju ćelija glioblastoma multiforme odnosno malignog tumora na mozgu

– Jača imuni sistem