da-sam-znala-da-u-beogradskim-teretanama-vreba-ovo-sedela-bih-kod-kuce-pogledala-sam-stopala-posle-treninga-i-zaplakala-od-uzasa-8211-a-moze-da-se-desi-i-vama

Proleće je stiglo, a za njim sledi i leto i sigurno ili već merkate neku teretanu ili ste se već bacili na vežbanje. Međutim, đavo nikad ne spava i ja sam tu da vas na to upozorim, jer dok se vi znojite u teretani i klešete telo, vreba vas velika i ponižavajuća opasnost.

U teretanu možda odlazimo da bismo vodili zdrav život, ali činjenica je i da je teretana često izvor najvećih zaraza. Toliko telesnih izlučevina na jednom mestu prosto vrište opasnost. Ja se tom tematikom nisam bavila i poprilično neoprezno sam pristupila teretani. Između ostalog sam, veoma glupo s moje strane, često po svlačionici hodala bosa, a lepo mi je mama govorila da se ne zezam. Sad plaćam cenu za to.

Počelo je naivno i skoro neprimetno. Ponekad bi me zasvrbeli tabani, čime se nisam posebno opterećivala. Onda sam posle izvesnog vremena primetila neku bizarnu ranicu. Opet nikakva reakcija s moje strane. A onda je buknulo.

Žao mi je, ali ovo je realnostFoto: Privatna arhiva

Da, tako su mi u jedno momentu izgledala stopala. Potpuno ubeđena da je ovo poslednji stadijum neke opake bolesti i da će mi uskoro otpasti stopala, odlazim kod dermatologa spremna na najcrnje vesti.

Nimalo uzbuđen, saopštava mi da imam atletsko stopalo i da mi sledi mučan proces rešavanja gljivica. Preporučio mi je kremu i poslao me da se dalje sama snalazim.

Panično odlazim, kupujem kremu protiv gljivica, tonu sode bikarbone i gomilu praškova i bacam se na izlečenje. Svaki slobodan trenutak koristim da ili potopim noge u neki rastvor ili da namažem kremu. Po ceo dan sam fiksirana samo na gljivice i zamišljam kako se množe u mojoj obući a ja ništa ne mogu da uradim da ih u tome sprečim.

Na svu sreću, moja fiksacija je brzo dala rezultate.

Stopala su mi se manje-više unormalila posle par danaFoto: Privatna arhiva

Naravno, i dalje sam na svim tretmanima i biću još najmanje dve nedelje jer gljivice je skoro nemoguće proterati iz života kad se jednom dosele. Ipak, najgore je prošlo.

ŠTA KAŽE DERMATOLOG O ATLETSKOM STOPALU?

Ova gljivična infekcija brzo napreduje.

– Blage infekcije prepoznaju po perutanju stopala, dok se u težim slučajevima formiraju plikovi koji uzrokuju pucanje kože. Koža između prstiju se guli, javlja se crvenilo i počinje stvaranje beličastih naslaga. Često se javljaju i bolovi, a ponekad i ekcem. Kada se infekcija proširi na nokte, dolazi do njihovog zadebljavanja, odvajanja od ležišta i promene boje. Nokti postaju žućkasti, krečno-beli ili izrazito tamni – rekla je za “Žena.rs” dermatolog dr Svetlana Đurišić na temu atletskog stopala.

Da bi se postavila pouzdana dijagnoza gljivične infekcije, neophodno je uraditi analizu strugotine stopala ili noktiju. Prvo se pod mikroskopom traže spore ili vlakna gljivica, a ostatak uzorka se, kako kažu lekari, zasejava na kulturu. Rezultati ove analize dobijaju se za dve-tri nedelje.

Kada je o reč lečenju, naša sagovornica navodi da se najčešće pribegava nanošenju antimikotika na mesta zahvaćena infekcijom. Međutim, ponekad to nije dovoljno, pa se pacijentu osim lokalne terapije propisuju i tablete.

– U slučaju gljivične infekcije noktiju pacijent mora da uzima oralnu terapiju tri do četiri meseca i da redovno dezinfikuje obuću antiseptičnim sprejevima s antimikotičnim dejstvom – savetuje doktorka i naglašava da treba nositi isključivo pamučne čarape jer sintetika podstiče znojenje, a vuna zadržava spore gljivica.

ŠIRE SE PREKO OBUĆE

Gljivična infekcija se lako širi, pa često čitave porodice pate od atletskog stopala. Gljivice se prenose nošenjem istih papuča ili čarapa, korišćenjem istih peškira, hodanjem bez obuće po vlažnom podu kupatila, pa sve to treba izbegavati. Osobama koje imaju gljivičnu infekciju savetuje se da peru noge svakog dana i da ih brišu suvim, čistim peškirom, da redovno menjaju čarape, najbolje dva puta dnevno. Osim toga, važno je da čarape budu pamučne, a cipele i sandale kožne. Nošenje patika i tuđe obuće nije preporučljivo.