ĐACI VIŠE ČEKAJU U ŠKOLI, NEGO ŠTO IMAJU ČASOVE

ĐACI VIŠE ČEKAJU U ŠKOLI, NEGO ŠTO IMAJU ČASOVE

I poslednjeg dana u ovom polugodištu u isturenom odeljenju Osnovne škole „Drinka Pavlović“ iz Kuršumlije u selu Rača, učenici su više čekali prevoz da se vrate kući, nego što su imali časove. Da je ovo samo poslednji dan, možda, kako tvrde roditelji đaka koji su po okolnim planinskim i manje naseljenim kuršumlijskim selima, ne bi bio problem što su učenici bukvalno isterani iz školske zgrade i ostavljeni na magistrali da čekaju roditelje, ali je to svakodnevica u školi.

-Od časova jedino se redovno drži nastava iz matematike i srpskog. Ostali dođu jednom u mesec dana. Razumemo da je ova škola udaljena, ali su nastavnici plaćeni za to da dolaze, zar ne - pita se jedan od roditelja koji je ogorčen na situaciju.

Najveći problem je, kako kažu, to prevoz ne postoji, pa deca mogu da biraju ili da par sati stoje na magistrali i čekaju autobus, ili da roditelji dođu po njih.

-Nije problem jedno, dva puta, ali se čitavo polugodište pretvorilo u to da deca odu ujutro u školu i da posle dva sata zovu da dođemo po njih. Neki od nas rade, drugi nemaju vozila, ali se dogovaramo i nekako snalazimo da decu što pre vratimo kući. Mislim da je za sve bolje da lokalna samouprava organizuje prevoz do matične škole,a ne ovako da se drži škola koja u stvari ne radi - dodaje naš sagovornik.

On kaže da deca ništa nisu naučila i da nemaju prilike da idu u korak sa vršnjacima, a da će se to tek ispoljiti kada krenu u srednje škole.

Zato su rešili da se obrate nadležnoj inspekciji, ministarstvu, jer u lokalnoj samoupravi ne nailaze na saradnju i razumevanje.

-Nekome odgovara da se ovako veštački drži škola, koja bukvalno ne radi. Tu je samo pomoćni radnik i kažem po neki savestan nastavnik, a jurili su nas da ne upisujemo decu u matičnu školu u Kuršumliji, već baš ovde- ljut je rodielj.

On se nada da će naredno polugodište biti drugačije, jer pored opasnosti da se deci na magistrali Niš - Priština nešto desi, tu su i propuštene prilike da oni nauče gradivo zbog kojeg i idu u školu.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...