Danas je Badnji dan

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Prodaja badnjaka za najradosniji hrišćanski praznik Božić počela je jutros u centru grda u Kuršumliji a cena je od 50 do 100 dinara. Dadnjak u ukrasnoj vrećici je 200, venčići 100 dinara  a ukrasne korpice po 250. Cena Božićnog žita je 100 dinara. Simbol Badnje večeri i Božića, pored bogate trpeze, je badnjak koji se večeras unosi u kuću.

  Sunčan dan u Kuršumliji, tako da ima  u centru  grada prodavca badnjaka, a zatekli smo i dva najmlađa prodavca, Nemanja Radoičić (8), i  Anđela (10) kažu da su badnjaci 100 dinara,  a  ikone na drvetu od 400 do 600 dinara,  Za čitaoce Topličkih vesti imali su poruku, da im svaki dan bude lep kao ovaj danas i poželeli svaku sreću.  Ponuda je različita od samog Božićnog drveta do žita, slame, venćića ali sve je u proseku za 100 dinara. Badnjaci ukrašeni žitom simbolizuju bogatu trpezu, blagostanje i mir dok slama simbolizuje ognjište. Mlada Božićna pšenica kupuje se da bi godina bila rodna, srećna i berićetna a u domu vladalo blagostanje. U ponudi su i lepo urađene korpice, ili kolica poput ikebana. Tu je i med, orasi, domaća rakija da se nazdravi.

  Pročitajte i…  Tradicija se nastavlja: Lomljenje “česnice” na badnji dan u Kuršumliji

  -Badnjak nije skup, svake godine  kupujem na istom mestu. Moramo da se okrenemo veri . Vera nam pruža nadu u bolje sutra a kao što znate  da se najviše raduju deca. Po badnjak se sa radošču ide, jer se donosi u kuću sa nadom da će doneti mir, sreću i blagostanje –rekao  je Topličkim vestima Radomir  iz Kuršumlije.

  On nam je pojasnio da  običaj je da se na Badnji dan u kuću unosi badnjak. Grejanjem oko badnjaka ukućani se zagrejavaju ljubavlju, iskrenošću i slogom. Njegova svetlost čuva dom svaki a ukućanima obasjava put. On je svima poželeo svako dobro od miloga Boga za badnji dan i sutrašnji Božić.

  Inače, Badnji dan,  je poslednji dan božićnog posta i tada se završavaju poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, Božić. Badnjak koji su uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane, preliva se vinom i premazuje medom. Pod kuće se posipao slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se rodio Hrist, a postavlja se i bogata, posna večera.

  Pročitajte i…  Raspored bogosluženja za božićne praznike u blačkoj crkvi

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=476342


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...