Danas je Mitrovdan

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Danas na dan Svetog Dimitrija, koji je u narodu poznat kao Mitrovdan, služena je sveta liturgija u manastiru Svetog Nikole  u Kuršumliji kao i u svim hramovima širom Srbije. Sv. Dimitrije je  na šestom mestu po broju ljudi koji ovog svetitelja proslavljaju kao svoju krsnu slavu.

  Namesnik manastira Svetog Nikole, protosinđel Grigorije  poželeo je srećan praznik  svima i duhovno uzdignuće.

  -Bogom blagosloven i svima srećan današnji veliki praznik. Onima koji slave srećna slava. Da proslavljamo  velikog svetitelja i Božijeg ugodnika koji je rođen za vreme velikog progona hrišćana i koji je pogubljen dok je bio na molitvi.  Čovek nije statično biće već ili se uzdiže ili pada, zato neka se srpski narod uzdigne i bude čvrst u veri i bogougodnim delima-rekao je između ostalog otac Grigorije.

  Pročitajte i…  Kiša pala u poslednji čas, ali nedovoljno

  U Srbiji, Sv.Dimitriju posvećeni su mnogi hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i u manastiru Visoki Dečani, u Kosovskoj Mitrovici.

  Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana, i javno je propovedao hrišćanstvo. Kada je car čuo da je hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Na mestu njegovog groba podignuta je crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna. Po crkvenim spisima sveti Dimitrije bdeo je nad Solunom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća, a i danas se veruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izlečila mnogobrojne bolesnike.

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474172


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...