danas-je-svetli-petak:-evo-gde-se-u-srbiji-ponovo-farbaju-jaja-i-sta-su-bake-savetovale-unuke-da-urade-bas-na-ovaj-dan

03.05.2019. 10:27

Vernici danas obeležavaju Trapavi petak, prvi petak nakon Uskrsa, koji se još zove i Beli, Svetli ili Blagi petak. Ovo je dan kada se ne posti, jer mu je predhodio najduži post u godini.

Drugi dan Uskrsa nosi važne običaje Foto: Profimedia

Za ovaj petak, koji se još naziva i Svetli petak, po Srbiji i Bosni je rašireniji naziv Istočni petak. Današnji petak ima mnoga imena. Svetli je zato što je u Svetloj nedelji. U nekim krajevima poznat je i kao Istočni, ali i Sebični i Blaženi.

U nekim krajevima Srbije “blažiti” znači jesti “blagotu” – mleko, sir, kajmak… pa ovaj poslednji naziv upućuje na još jednu posebnost ovog dana – reč je o jednom od retkih petaka u godini kada se ne posti.

Svetli petak se još zove i Izvor izlečenja, jer na ovaj dan vernici odlaze na obližnji izvor i umivaju se radi izlečenja od mnogih bolesti.

Ovaj petak je dan u Svetloj nedelji posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice, koja se na danas u bogosluženju naziva Živonosni istočnik. Zato je reč o danu posebno posvećenom ženama i majkama koje danas ne bi trebalo ništa da rade.

U nekim krajevima Srbije žene na Svetli petak treba da porane i u ranu zoru odu na najbliži izvor ili vodicu, gde se umivaji, piju vodu, beru cveće, vesele i vraćaju se kući tek uveče. Tako su bake nekada savetovale svoje unuke da porane, jer se verovalo da će im tako cela godina proći u sreći i veselju.

Današnji praznik, kao slavu, proslavljale su ponegde mehandžije, a reč je i o seoskom prazniku u nekim krajevima gde se zbog toga kolje jagnje.

Na ovaj dan se u selima oko Niša i Pirota ponovo farbaju jaja kao i za Uskrs, samo što su ova namenjena mrtvima. Ona će biti odneta na groblja u ponedeljak.