Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Danas, na praznik Vavedenje Presvete Bogorodice i prvu nedelju Božićnog posta, služena je sveta liturgija u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, kao i u svim hramovima širom Srbije. Da se učvršćujemo u veri, da umnožimo strpljenje, i da nam ništa kao verujućem ne bude teško, da sledimo čistu stazu Majke Božije, poručio je protosinđel Grigorije na današnji dan.

  Vavedenje Presvete Bogorodice je jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika. Predstavlja dolazak presvete Bogorodice u Jerusalimski hram i njeno zaveštanje Bogu. Trogodišnju Mariju, dočekao je prosveštenik Zaharija a  ona je u hramu ostala devet godina. do svoje 13 godine.

  Otac Grigorije je naglasio da se ovaj praznik koji je posvećen Bogomajci, nalazi na početku posta, i on je tu da nas osnaži, preobrazi da nam pokaže stazu, stazu čistu kojom je hodila Presveta Bogorodica.

  Pročitajte i…  Šahistkinje postigle istorijski uspeh

  Presveta Bogorodica u hramu je ostala do svoje 13 godine a njena želja je bila da ostane zauvek i služi Bogu, što tada nije bilo moguće  i zato se ona smatra prvom monahinjom.

  – Svi oni koji su se pričestili i oni koji se spremaju da se pričeste, da se učvršćuju u veru i čine bogoudna dela. Svoj život da upravljamo da ne grešimo, da se u veri učvršćujemo, da dobra dela činimo. Da sledimo čistu stazu koju nam je svojim primerom pokazala Presveta Bogorodica. Da umnožimo strpljenje, da čistog srca primimo sveto pričeše i da nam bude na isceljenje duše i tela. Da kao verujućem nam ništa ne bude teško. Srećan praznik svima, neka je blagodat Božija na svima a onima koji su se pričestili na isceljenje duša i tela i na zdravlje  – rekao je protosinđel Grigorije, nastojitelj manastira Svetog Nikole.

  Pročitajte i…  Obeležen 1. decembar-Svetski dan borbe protiv side

  Inače, Vavedenje je slava manastira Hilandar. Ovo je prva nedelja Božićnog posta za Srpsku i Rusku pravoslavni crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475078


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...