U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA-  Danas na veliki srpski praznik Vidovdan, u pomen na stradanje Srba i velikomučenika kneza Lazara u bici na Kosovu polju 1389. godine,  na 630. godina  od Kosovske bitke i četvrtu nedelju Prtrovskog posta, služena je sveta liturgija i parastost poginulima u proteklim ratovima u hramu Svete Trojice u Kuršumliji, kao i svim hramovima širom Srbije.

  Verni narod okupio se na ovaj sveti dan, da se pomoli da primi sveto pričeće, da prisustvuje parastosu izginulima za otadžbinu. Vidovdan je stožer oko koga se okreće srpsko postojanje i svaki Srbin. To je ognjeni stub koji vezuje srpsku zemlju sa nebom. “Zemaljsko je za malena carstvo a nebesko uvek i doveka”. Da je na Kosovu 1389. godine bio prvi ispit da li će se nastaviti put koji je postavio  Sveti Sava, kojem će se carstvu prikloniti. Stradanje svetog kneza Lazara i srpskih mučenika znači Sve za Hrista a Hrista ni za šta.

  -Danas je Vidovdan jedan od najvećih praznika Srpske crkve, i koji takođe ima isto toliki značaj u i narodu. Naša crkva obeležava ovaj praznik, i kao u svim crkvama držimo pomen svim srpskim borcima poginulim u ratovima, koji su dali svoj život za svoju zemlju i crkvu – rekao je otac Dragan Jevtić, jerej kuršumlijske crkve Sv.Trojice.

  O su Vidovdanu ispisane mnoge priče, pesme, legende, eseji. Svakim danom ih je sve više, što je znak da vreme prolazi a taj dan se ne zaboravlja jer je deo srpskog postojanja.

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468676