danas-se-praznuje-spasovdan,-slava-beograda:-veruje-se-da-treba-ispostovati-ova-tri-stara-obicaja,-a-evi-sta-ne-smete-da-radite-popodne!

Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Gospod pokazao da je jači od smrti, a njegovi učenici su se našli za trpezom tog dana, šest nedelja od njegovog vasksenja. Tada im se obratio:

„Idite po svem svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen“.

Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetog ne izlaze iz Jerusalima. Tako su i mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spsavati u veri – odatle naziv Spasovdan.

Tako se U Srpskoj pravoslavnoj crkvi na ovaj dan organizuje Spasovdanska litija.

Ovaj praznik, slave brojni vernici kao krsnu slavu. Kao gradsku slavu proslavlja ga i Beograd. Tog dana je 1403. godine despot Stefan Lazarević Beograd proglasio prestonicom Srbije. Tada su ustanovljeni i gradski grb i zastava.

Kao i za mnoge verske praznike, tako se i za ovaj vezuje mnogo običaja.

Na ovaj dan žene deca se ne kupaju, žene ne umivaju , a muškarci ne briju. Takođe, ne treba spavati popodne, da se ne bi dremalo preko cele godine.

Mladići i devojke bi trebalo da na ovaj dan uberu što više cveća jer se veruje da je Spasovdan „dobar dan za gatanje“. Potrebno je zamisliti dragu osobu i kidajući laticu po laticu polako izgovarati: „Voli me – ne voli me“. Poslednji listić koji ostane krije ujedno i odgovor na to pitanje.

Za Spasovdan se obavezno klalo jagnje, kao žrtva svecu. Spremala se cicvara. Vernici su posle obreda u crkvi goste vodili kući na bogat domaćinski ručak. Oni koji nisu išli u goste, okupljali su se ispred crkve gde se slavilo uz piće i pečenje.

Proslava gradske slave prekinuta je 1947. godine, a kao slava Beograda ponovo se slavi od 1992. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Spasovdanska litija u Beogradu prošle godine