danas-se-praznuje-sveti-kalinik,-a-pomaze-svakome-ko-ima-problem-ili-neprilike,-ako-mu-se-obratite-ovim-recima

Veruje se da je ovaj svetac zaštitnik svih onih koji nepravedno pate zbog svojih uverenja, a njemu se mole i obraćaju oni koji su spremni i da stradaju zbog svojih ispravnih načela.

Običaj je da svako ko se nađe u nekom problemu ili nedaći, danas ode do crkve, zapali sveću i pomoli se Svetom Kalniku ovim rečima:

„Mučenik Tvoj Gospode, Kalinik, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše“.

Sveti Kalinik je rodom iz Kilikije, a život je proveo propovedajući jevanđelje. Na svom putu, u Ankiri, uhvatio ga je paganski knez Sakerdona, koji mu je zapretio da će ga mučiti ukoliko se ne pokloni idolima. On mu je na to odgovorio: „Meni je svaka muka za Boga moga tako dobro došla kao gladnome hleb.“

Knez mu je tada obuo gvozdene opanke, sa ekserima unutra i naredio da ga vode u grad Gangarski, jer nije smeo da ga više muči, a kamoli pogubi u Ankiri. Nakon što su mnogi videli koliko ovaj Božji čovek može da istrpi, svi su rešili da prime veru Hristovu.

Dok su išli u grad Gangarski, vojnici su ožedneli, a kako vode nije bilo, Sveti Kalinik napravio je čudo – pomolio se Bogu i voda tada poteče iz jednog kamena.

Ipak, stradanja ga ništa nije poštedelo – kada su stigli u grad Gangarski, svetog Kalinika su mučitelji bacili u oganj. Svetitelj se tada pomolio Bogu govoreći: „Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem“, pa ušao u oganj. Kada se vatra ugasila, on je bio mrtav, ali je njegovo telo bilo nepovređeno.