dani-visnje-i-sabor-visnjara-pocetkom-jula-u-prokuplju-i-velikoj-plani

Izložba poljoprivrednih i priključnih mašina i opreme, stručna predavanja o pravcima i perspektivama razvoja voćarske proizvodnje u Topličkom okrugu i jugu Srbije, izložba proizvoda od višanja, domaće i kućne radinosti, uz bogat kulturno-zabavni program, deo su aktivnosti ovogodišnjih manifestacija Dani višnje i Toplički sabor višnjara, koje se u Prokuplju i Velikoj Plani održavaju 5. i 6. jula.

Dani višnje u Velikoj Plani, foto arhiva ljm

 Predsednik Organizacionog odbora Miroljub Paunović, ističe da je proizvodnja višnje na teritoriji Prokuplja počela pre skoro 60 godina i da su se površine pod ovim voćem iz godine u godinu povećavale.

Oblačinska višnja je brend i crveno blago u voćarskoj proizvodnji na teritoriji grada Prokuplja. Da bi se unapredila i osavremenila ta proizvodnja, neophodna je primena novih saznanja i tehnologija. Ove promene su neophodne radi opstanka i konkurentnosti na domaćem i svetskom tržištu – rekao je predsednik Organizacionog odbora Miroljub Paunović.

On dodaje i da se Prokuplje i Merošina nalaze na prvom mestu u Srbiji po proizvodnji višnje, koja se na teritoriji Prokuplja obrađuje na površini većoj od 2.000 hektara.

Grad Prokuplje kao organizator manifestacije, obezbedio je nagrade i priznanja za istaknute pojedince u oblasti poljoprivredne proizvodnje.