danica-je-rodjena-u-beogradu,-a-odrasla-je-u-danskoj:-danas-je-zvezda-i-njeno-lice-svi-dobro-zapamte

U središtu „Mraka“ Dušana Milića je jedanaestogodišnja devojčica Milica koja sa majkom i decom živi u planinskim zabitima Kosova. Njen otac se vodio kao nestao, ali njihova nada da je preživeo strahote rata ne nestaje.

Miona Ilov- Milica iz filma Foto: Promo

Film prikazuje svakodnevnicu glavnih aktera koje danju štiti KFOR, a koji noću postaju žrtve stravičnih napada. U glavnim ulogama su Miona Ilov koja igra Milicu, Slavko Štimac koji tumači lik dede Milutina, Nikola Rakočević koji kao sveštenik Dositej uči decu u potri manastira i koji je žiteljima jak duhovni oslonac, Andrea Boska koji je u filmu italijanski vojnik Maurisijo i Danica Ćurčić koja glumi Miličinu mamu Vukicu.

Danica ĆurčićFoto: Petra Kleis / Promo

Daničino ime ljubitelji filmske industrije odlično poznaju. Ona je srpsko-danska glumica, jedno od vodećih filmskih, pozoričnih i televizijskih imena u Danskoj, rođena je u Beogradu, u Kopenhagenu je živela od prve godine

Danica Ćurčić na crvenom tepihu u BerlinuFoto: Profimedia

„Tamo mi se rodio brat. Na kraju su moji roditelji otvorili turističku agenciju i odlučili da ostanu“, rekla je za „Blic“ 2017. kada je bila gošća na Danima savremenog danskog, koji su se održavali u Dvorani kulturnog centra u Beogradu.

Danica je sa 18 godina je otišla u Kaliforniju gde je pohađala školu fizičke glume, ali se vratila gradu u kojem je rasla kako bi završila ono što joj je oduvek bila želja, Nacionalnu školi za dramske umetnosti.

Danica ove godine u BerlinuFoto: Profimedia

Danici je već na trećoj godini akademije Kraljevsko pozorište ponudilo angažman, što se smatra velikom retkošču. U debitantskoj predstavi, eksperimentalnoj predstavi „Lulu“ igrala je tri lika, kralja Lira, Hamleta i Otela, a nakon diplomranja postala je prestižnog ansambla.

Filmski debi je, pak, ostvarila u filmu „Over“ 2012. godine, a na nagrade nije dugo čekala.

Na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu 2014. dobila je „Shooting Star Award“ priznanje, a samo godinu dana kasnije Udruženje danskih filmskih kritičara joj je zbog uloge u filmu „Silent Heart“ („Tiho srce“) uručilo nagradu najbolje glumice.

O uspesima Danice Ćurčić pisala je i domaća javnost, a ona svoje korene nikad nije zaboravila.

„Ja sam mešavina svega i svačega i srećna sam što sam deo dve tako različite kulture. Odrastanje u Danskoj nudi divne mogućnosti, obrazovanje, putovanja, visok životni standard, ali je kultura zatvorenija, ljudi su privatniji nego ovde. Teško je reći šta je meni bliže. U Danskoj se ponekad osetim kao prava Srpkinja a ovde kao Dankinja. Mnogi me pitaju kako balkanski koreni utiču na moju glumu. Ne umem da im odgovorim. Sve je to pomešano i teško je različiti, ali to me i čini ovakvom kakva sam“, ispričala je za „Blic“ Danica u čijoj se porodici oduvek pričao srpski jezik.

Filmom „Mrak“ sada se predstavlja srspkoj publici koja će to pomno ispratiti.

Članovi ekipe nove filmske priče Dušana Milića su koja je rađena u korpodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, jesu i

direktor fotografije Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske i snimatelj zvuka Frančesko Morosini.