decak-(11)-jede-pet-puta-dnevno-i-deca-mu-se-smeju-jer-se-ugojio:-kad-su-saznali-zasto-to-radi-plakali-su-danima

Lu Zikuanovom ocu je dijagnostikovana leukemija pre sedam godina i od tada je na terapiji. Od prošlog avgusta njegovo se zdravlje drastično pogoršalo i doktori su mu objasnili da je jedina opcija transplantacija koštane srži.

Nakon testiranja članova porodice za potencijalne donore, otkrili su kako je jedina opcija Zikuan, koji je u tom trenutku imao 10 godina. Iako je mlad, učenik osnovne škole bio je spreman da pomogne ocu.

Ali postoji problem – imao je samo 30 kilograma i doktori su njegovoj porodici rekli kako ga neće operisati ako ne dobije barem još 15 kilograma. U martu ove godine dečak je počeo da jede više masne hrane.

“Doktori su rekli da moram da imam 45 kg kako bi mogao da doniram svoju koštanu srž. Idealna težina je 50 kg”, rekao je mladi Lu Zikuan kineskim novinarima. “Čak i ako boli, još ću jesti. Naša porodica ne bi mogla da podnese gubitak mog oca.”

Zato dečak jede pet puta dnevno, a obroci mu se uglavnom sastoje od masnog mesa i riže. Dnevni trošak hrane opteretio je porodicu koja se već mučila s pokrivanjem troškova lečenja.

Majka dečaka koja zarađuje samo 2000 juana mesečno u trgovini s namirnicama, kaže kako se oslanja na meso koje na popustu kupuju u njenoj prodavnici. Škola u kojoj dečak uči organizvaoala je događaj za prikupljanje sredstava kako bi pomogla porodici u ovom teškom trenutku.

Zikuan je najstariji od troje dece i dobio je 45 kilograma, ali planira i dalje jesti, s obzirom na to da su mu doktori rekli kako je bolje da ima više kilograma.

Neka deca u školi su počela i da ga nazivaju pangzi (debeljko) kad je počeo da dobija na težini, ali su prestali kad su saznali za njegovu motivaciju, prenosi “Oddity Central”. Dečaku zaista ne smetaju nadimci, jedino što mu je bitno je da spase očev život.

“Spasiti tatu prvo, izgubiti težinu kasnije”, rekao je.

Priča dečaka postala je viralna u Aziji, a sad se širi i zapadnim medijima. Mnogi su priznali kako su se rasplakali, a za dečaka imaju samo reči hvale. Nazivaju ga herojem i nude porodici finansijsku pomoć. “U tako mladoj dobi nosiš toliko veliku odgovornost. Sjajan si”, “nisi debeljko, ti si heroj”, poručili su dečaku.