ĐILAS SA POTOMCIMA PRVOG DEMOKRATE IZ TOPLICE

ĐILAS SA POTOMCIMA PRVOG DEMOKRATE IZ TOPLICE

Dragan Djilas se tokom posete Blacu susreo sa Aleksandrom i Slavišom potomcima Dobrivoja Stošovića, demokratom u vladi Kraljevine Jugoslavije! Za naš portal Slaviša je izjavio da mu je bila čast što stoji kraj Dragana Đilasa, jer kao potomak Dobrivoja Stošića, učen je da veruje u demokratiju i pravdu.

-Bilo je zadovoljstvo biti deo ove tribine. Ja želim Srbiju u kojoj će moja deca da se slobodno igraju, a svi bezbedno i bezbrižno živimo- kazao je Slaviša.

Sa njegovim stavom se slaže i Aleksandar.

-Nastavljamo putem našeg pretka,  odnosno čukundede Dobrivoja Stošovića, jednog od osnivača Demokratske stranke, ministra u više navrata u Vladi Kraljevine Jugoslavije koji je veliki doprinos razvoju opštine Blace i čitavog Topličkog okruga. Demokratska, evropska, Srbija je nešto za šta je on ceo svoj radni vek borio i zalagao , a i mi kao i on smo istrajni u borbi za takvo Blace, Toplicu, Srbiju- dodao je Aleksandar.

Dobrivoje Stošović (Brus, 1894 — Beograd, 20. septembar 1957), bio je ekonomista i političar. Bio je ministar prosvete u periodu 24.jun 1935  do 4. oktobar 1937, ministar građevine 1937, 1938. i ministar šuma i ruda 1938. i 1939.

Rođen je 1894. u Brusu. Osnovnu školu završio u varošici Blace kod Prokuplja, a sedmi razred Bogoslovije „Sveti Sava“ u Beogradu završio je sa odličnim uspehom. Na Univerzitetima u Londonu i Kembridžu studirao je prava i finansijsko-ekonomske nauke koje je diplomirao 1922. Radio je kao sekretar i šef odseka Ministarstva finansija, gde je ostao do osnivanja Privilegovane Agrarne banke. U njoj je bio glavni sekretar 1929, a 1931. direktor i generalni direktor sve do 1935. Na izborima 1935. u prokupačkom srezu izabran je za narodnog poslanika. U kabinetu Milana Stojadinovića zauzimao je mesto ministra prosvete od 1935. do 1937. Bio je ministar građevina 1937, 1938. i ministar šuma i ruda 1938. i 1939.

Bavio se novinarstvom i kao izuzetan finansijski stručnjak poklanjao je posebnu pažnju privrednim i finansijskim problemima. Uređivao je Beogradsku ekonomsku reviju koja je izlazila na francuskom i engleskom jeziku. Uređivao je Godišnjak Kraljevine SHS koji je publikovan u Londonu. Objavio je veliki broj stručnih radova u domaćim i stranim finansijsko-ekonomskim časopisima.

B.M.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...