direktor-otkrio-da-niko-ko-ne-prodje-ovaj-tajni-test-sa-soljicom-kafe-nije-dostojan-da-dobije-posao:-da-li-biste-vi-prozrelii-ovu-klopku?

03.06.2019. 14:25

Proces selekcije kandidata za neko radno mesto možda deluje kao lak zadatak, ali istina je da je ovo pakleno teško; nije dovoljno imati kvalitetan CV i biti dobar u svom poslu, ponekad je potreban još čitav niz poželjnih osobina kako biste se uklopili u radni sredinu.

Kako šoljica kafe može da utiče na dobijanje posla? Foto: Profimedia

Nedavno je Trent Ines, dikretor uspešne kompanije “Xero Australia” nedavno je otkrio da prilikom intervjuisanja kandidata na razgovoru za posao redovno sprovodi jednostavan test sa šoljicom kafe, i da je ponekad upravo to presudno.

Ines je istakao da onaj koji ne prođe ovaj test jednostavno ne može da dobije posao u njegovoj firmi, a ubrzo je objasnio i o čemu je tačno reč.

“Verovatno sad odajem svoju tajnu, ali kada dođete kod mene na intervju, odvešću vas u kuhinju i nekako navesti da tamo odete sa pićem u ruci. Kad obavimo intervju, obratiću pažnju na to da li ćete ponuditi da prljavu šoljicu vratite u kuhinju”, ispričao je ovaj dosetljivi direktor za “Daily Mail”.

Looking forward to a massive #xeroroadshow in the beautiful @CityofPerth – can’t wait to share some exciting developments #SingleTouchPayroll @Xero pic.twitter.com/tDJNTMsddP— Trent Innes (@trentinnes) February 11, 2019

On je dodatno pojasnio zašto smatra da je ovo veoma važno i šta jezapravo razlog zašto sprovodi ovakav test.

“Možete da imate različite veštine, znanje i iskustvo, ali na kraju se sve svodi na vaš stav. A stav koji ja želim se svodi na to da ste spremni da počisite nered za sobom. Smislio sam to kako bih bio siguran da, bez obzira na to šta radite u firmi, imate kulturu ponašanja. To je način da proverim imate li vi ispravan mentalni sklop i da li ćete se uklopiti u naše okruženje. Ako zavirite u naše kuhinje, videćete da su uvek besprekorno čiste”, zaključio i dodao da samo 10 posto potencijalnih zaposlenih ne ponudi da vrati šoljicu u kuhinju.

Da li biste vi prošli na ovom testu?