“Đido” oduševio publiku, gost na premijeri slavna glumica Ljiljana Dragutinović

  U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Dom kulture Prokuplje je ove godine različitim programom, tribinama i predstavama, obeležio 100 godina postojanja pozorišta u Prokuplju. Tim povodom su glumci Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“, odigrali predstavu „Đido“, koja je prokupačku publiku okupila u velikom broju.
  Predstava je rađena po tekstu Janka Veselinovića i Dragomira Brzaka, a u režiji Srđana Živkovića. Ovo je bila prva predstava prokupačkog pozorišta, koja je pre sto godina izvedena u našem gradu u kafani „Raponja“.

  -Vek postojanja pozorišnog života u jednom gradu, kao što je naš grad, koji nije posebno veliki, znači mnogo. Između ostalog, i to da su se ljudi u njemu borili na sve moguće načine da ga održe, a suočavali su se za tih sto godina sa ratovima, neprijateljima, raznim životnim teškoćama i nemaštinama, ali je pozorište nastavilo da živi. Znači da Prokupčani zapravo imaju smisao za estetiku, umeju da cene prave vrednosti i znaju ono što je jako bitno, a to je da zapravo bez umetnosti nema kulture, a bez kulture, kao takve, ništa nema smisla, rekla je povodom obeležavanja 100 godina pozorišnog života u Prokuplju glumica i direktor Doma kulture „Radivoj Uvalić Bata“ Tijana Petrović.

  Pročitajte i…  Žitorađa: Obaveštenje o prekidima u isporuci struje


  Ona je istakla da se veoma ponosi ovim važnim i velikim jubilejom. Govoreći o publici u našem gradu, koja je, kako kaže, vrlo bitna u životu jednog pozorišta, ona je istakla da je prokupačka publika posebna.
  U ovoj muzičkoj predstavi u pet činova, prepliću se narodni običaji, pesme i ljubavni zapleti, koji su obojeni brojnim preprekama, među kojima su i roditeljski sukobi. Kroz ljubavnu priču, prepliće se i politička zavrzlama oko izbora novog kmeta u selu. Osnovni ljubavni zaplet upleten je i u sukobe oko izbora, a mladić Zdravko i njegova izabranica Ljubica, moraju da se bore za svoju ljubav u sličnim okolnostima kao Romeo i Julija, samo sa srećnim krajem. Mnogobrojne muzičke scene odlikuju ovu predstavu i čine je jednom od naših prvih originalnih mjuzikala.
  Brojna glumačka ekipa oduševila je ljubitelje pozorišta, koji su na ovaj način, zajedno sa akterima predstave, obeležili ovaj značajan jubilej pozorišnog života u Prokuplju.
  Na premijeri predstave “Đido“ gostovala je i glumica Ljiljana Dragutinović, koja je u istoj predstavi igrala Ljubicu, povodom obeležavanja pedesetogodišnjice prokupačkog pozorišta.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475434


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...