djurdjevdanski-konkurs-–-tamo-gde-pisac-raste!

Foto: Vladan Milutinović, Dom kulture
PROKUPLJE: U Domu kulture Prokuplje u petak 10. maja dodeljene su nagrade najboljim piscima Đurđevdanskog književnog konkursa. Prva nagrada pripala Sofiji Milinković, studentkinji srpskog jezika i književnosti iz Mladenovca.
Žiri je prvu nagradu dodelio Sofiji Milinković iz Mladenovica za priče, drugo mesto su ravnopravno podelile pesnikinje Nikolina Đorđević i Nevena Milosavljević, dok je trećim mestom za ciklus pesama nagrađena Tanja Živković iz Obrenovca.
– U pričama Sofije Milinković kao čitaoce nas je opčinila svežina u rečenici, dobar osećaj za ritmičnost i efektivne završetke priče. Ona poseduje neosporan talenat za detalj i prirodnu duhovitost. – navodi se u obrazloženju žirija.
Na konkursu je posebno pohvaljena pesnikinja iz Surdulice Dijana Stanković, kao i mlada aforističarka Tamara Đorđević iz Prokuplja. Učenici OŠ “Nikodije Stojanović Tatko” pohvaljeni su i ove godine kao najbrojniji učesnici iz jedne škole.

Iako značajno, ovo poetsko podne nije bilo ceremonijalno, već intimno i prijateljsko. Prisutni su se složili da je to susret pesnika i novih prijatelja. Poetsko druženje svojom muzikom oplemenili su Teodora Stanojević, Milutin Milošević i Mila Kuznjecova.
– Danas je divan dan i za KD “Rade Drainac” i za Književnu omladinu, i za Prokuplje. Za Đurđevdanski književni konkurs je pohvalno što se ovoliko mladih budućih pisaca susrelo na jednom mestu. Ujedno, to je i potvrda da je ovaj konkurs odavno izašao iz lokalnih okvira. Kolege i ja smo sa zadovoljstvom čitali poeziju, prozu i aforizme, a svojim kvalitetom i talentom najbolji su sami sebe nagradili. – rekla je članica žirija Srbijanka Stanković.
Đurđevdanski književni konkurs po 19. put raspisao je Dom kulture i Književno društvo “Rade Drainac”, i to za ciklus pesama, pet priča i aforizme.   Žiri, koji je zasedao u sastavu Ljubiša Krasić (predsednik žirija), Milica Milenković i Srbijanka Stanković, imao je težak zadatak da oceni najkvalitetnije. Javio se veliki broj autora iz cele zemlje, a ovo je drugi put  otkad konkurs postoji da je prva nagrada dodeljena proznom piscu.
Radovi autora istaknutih na konkursu biće objavljeni u narednom časopisu TOK. Neke od njih moći ćete da pročitate uskoro i u našoj rubrici Književni kutak.
Pročitajte vesti iz: Kuršumlija Prokuplje