dosla-je-kod-lekara-misleci-da-ima-upalu-roznjace-a-onda-su-primetili-da-se-nesto-pomera-zive-joj-u-oku-i-hrane-se-njenim-suzama

11.04.2019. 10:59

Prvi ovakav slučaj zabeležen u svetu. Lekar je našao četiri žive pčele u oku devojke koje opstaju tako što se hrane njenim suzama. Zvuči jezivo, još gore izgleda.

Ispod kapka su joj živele četiri pčele i hranile se njenim suzama Foto: CTS / youtube

Iako se verovalo da se radi o iznenadnoj i teškoj infekciji oka, žena s Tajvana koju mediji nazivaju samo prezimenom He otkrila je da je nesvesno postala domaćin četiri minijaturne pčele veličine četiri milimetra. One su živele ispod njenog kapka na oku i hranile se tečnošću iz suznih kanala.

29-godišnja He zatražila je pomoć lekara zbog nepodnošljive boli u oku sumnjajući na upalu rožnjače. Lekari sa univerzitetske bolnice u gradu Fojin su bili iznenađeni otkrićem – ispod natečenog kapka bile su četiri pčele. Pčele su uklonjene, a ovaj medicinski slučaj opisan je kao prvi takav na svetu.

He je došla kod doktora misleći da ima upalu rožnjače, ali istina je bila mnogo goraFoto: CTS / youtube

Šef oftalmologije dr. Hung Či Ting na konferenciji za novinare rekao je da tako nešto nikad nije video.

– Pod mikroskopom sam video nešto što je izgledalo kao noga insekta. Polako sam počeo da izvlačim insekte, i to jednog po jednog, da ne oštetim njihova tela – rekao je.

Prvi ovakav slučaj zabeležen u svetuFoto: CTS / youtube

29-godišnja He ispričala je da je čupala korov na grobu rođaka kad je osetila da joj je nešto uletelo u oko. Isprva je pomislila da se radi o pesku ili prašini i isprala je oko vodom. Ali, bol je postajala sve jača, a do večeri joj je oko bilo jako otečeno i sve vreme je suzilo.

Dr Hung najpre je posumnjao na upalu rožnjače, ali nakon pregleda mikroskopom video je da su u oku živi insekti. Četiri minijaturne pčele Halictidae (znojne pčele), koje su poznate po tome što ih privlači so iz ljudskog znoja, izvučene su iz oka devojke.

— Rafael Epstein (@Raf_Epstein) April 10, 2019

Lekar je istakao da je pacijentkinja srećna što nije trljala oko jer je mogla da zgnječi i ubije insekte, što bi verovatno dovelo do ozbiljnije povrede, moguće i slepila.