dr-milosav-tomovic:-revolucionarnom-metodom-protiv-srcanih-aritmija

25.04.2019. 16:25

Do osamdesetih godina prošlog veka poremećaji srčanog ritma lečeni su samo lekovima koji su imali umerenu efikasnost, brojne neželjene efekte i nisu vodili trajnom izlečenju. O kateterskoj ablaciji, savremenom načinu lečenja srčanih aritmija, razgovarali smo sa dr Milosavom Tomovićem, interventnim elektrofiziologom Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, gde kardiolozi i interventni elektrofiziolozi godišnje urade oko 550 ovih zahtevnih intervencija.

srčana aritmija Foto: Profimedia

Dr Milosav Tomović, interventni elektrofiziologFoto: Privatna arhiva

– Kateterska ablacija srčanih aritmija predstavlja revolucionarnu metodu i za nju se odlučujemo ukoliko su lekovi neuspešni. Pomoću katetera koji se uvode kroz krvne sudove do srčanih šupljina, mapiramo mesto ubrzanog srčanog rada i korišćenjem radiofrekventne energije uništavamo mesto koje stvara ili učestvuje u sprovođenju aritmije. Najčešća aritmija u ljudskoj populaciji je atrijalna fibrilacija, koja je do 2010. godine lečena uglavnom radiofrekventnom ablacijom. U toku kontakta katetera sa tkivom dolazi do zagrevanja najčešće iznad 50°C i stvaranja lezije. Kod određenih tipova aritmija u najvećem broju slučajeva dolazi do potpunog izlečenja odmah nakon prve intervencije. Kompleksnije aritmije, kao što su atrijalna fibrilacija, atipične forme atrijalnog flatera, ventrikularna tahikardija, ponekad zahtevaju i više intervencija. Tada nam je cilj subjektivno poboljšanje stanja pacijenta, a ne potpuno izlečenje – objašnjava dr Tomović.

Prema njegovim rečima, od 2010. godine uvodi se i kriobalon ablacija, metoda koja takođe izaziva destrukciju tkiva odgovornog za aritmiju.

– Kliničke studije su pokazale da nema razlike u uspešnosti između radiofrekventne energije i krioenergije u lečenju atrijalne fibrilacije. Kod kriobalon ablacije ciljano tkivo se zamrzava ispod 40°C i ova intervencija može biti brža od radiofrekventne ablacije, što se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Sama intervencija može da traje manje od sat vremena do više sati u zavisnosti od vrste aritmije. Kako se intervencija radi pod rendgenskim zračenjem, intervencija se ne preporučuje u trudnoći, kada postoje znaci akutnog krvarenja ili infekcije ili nekog drugog kliničkog stanja koje zahteva hitno zbrinjavanje.

Naš sagovornik je dodao da najveći broj pacijenata intervenciju dobro podnese i najčešće se već sutradan pacijent otpušta kući.