dramatican-obrt-u-tragicnom-slucaju-koji-je-potresao-planetu:-mladoj-holadjanki-eutanazija-je-u-stvari-odbijena,-a-ovo-je-prava-istina!

Ova tinejdžerka prvobitno je svoju odluku o tome da stavi tačku na svoj život objavila na Instagramu, zamolivši svoje pratioce da je ne odvraćaju od te namere.

A 17-year-old rape victim was NOT euthanised in the Netherlands.@euronews @Independent @DailyMailUK @dailybeast are all wrongIt took me about 10 mins to check with the reporter who wrote the original Dutch story.Noa Pothoven asked for euthanasia and was refused (cont.) pic.twitter.com/e7PYQSCxG1— Naomi O’Leary (@NaomiOhReally) June 5, 2019

„Za najviše deset dana ću umreti. Iscrple su me godine borbe. Već neko vreme ne uzimam hranu i piće i posle mnogo diskusija i analiziranja rešeno je da mi se to dozvoli zbog nepodnošljivih patnji. Dišem, ali nisam živa“, napisala je ona između ostalog, a Noa je patila od posttraumtskog stresnog poremećaja, depresije i anorkesije.

Svoju ličnu borbu i šta ju je dovelo u stanje u kom je dugo bila opisala je u autobiografiji „Winning or Learning“, gde je otkrila da je bila seksualno zlostavljana sa 11 na dečjim zabavama, a da su je kad je imala 14 silovala dva muškarca.

Mlada Holađanka je nekoliko puta pokušala bezuspešno da se ubije, a na kraju se obratila i klinici za asistenciju samoubistva, koji su odbili da joj izađu u susret.

„Misle da sam premlada da bi umrla. Misle da se treba da nastavim da se lečim dok se moj mozak ne formira u celosti, dakle do 21. godine života. Očajna sam, ne mogu toliko da čekam“, rekla je ona tada.

Ona se na koncu svega okrenula eutanaziji, a ovu vest preneli su svi svetski mediji, međutim na koncu svega ispostavilo se da ona zapravo nije preminula na taj način i da joj je eutanazija bila odbijena, kako prenosi nemački „Dojče Vele“.

Naime, eutanazija se u Holandiji može primeniti na dva načina: lekar pacijentu može da da kombinaciju smrtonosnih lekova, ili se mogu dati pacijentu koji će ih sam popiti. Tamnošnji mediji tvrde da je Noa u stvari iskoristila pravo da prestane da jede i pije, te da odbije medicinsku pomoć, a prethodno je sa roditeljima i lekarima sklopila dogovor da joj neće davati hranu na silu.

Zbog svega rečenog čin ove tinejdžerke spada u samoubistvo i ne ulazi u okvire zakona u eutanaziji. Inače, ovaj zakon je na snazi u Holandiji od 2001, a dopušta teško bolesnim pacijentima starijim od 12 godina da okončaju svoj život, ako nemaju izgleda da se oporave.