emin-sin-je-krenuo-u-jaslice-i-postao-drugo-dete-prvo-smo-mislili-da-se-privikava-onda-da-ima-grip-i-na-kraju-saznali-stravicnu-istinu

A onda se desila najstrašnija stvar koja može da zadesi roditelja – Tediju je otkriven rak u četvrtoj fazi.

Umesto da se udalji sa društvenih mreža, hrabra Ema rešila je da nastavi da se oglašava na internetu istim intenzitetom kako bi podigla svest o borbi sa rakom kod dece. Delila je svaku sitnicu iz Tedijeve borbe.

Tedi je dijagnozu dobio aprila 2018. godine, nedugo po prvom rođendanu. U pitanju je neuroblastom, tip tumora najčešći kod dece koji se formira na nervnom tkivu.

– I to sam rekla svojim Instagram pratiocima, iako sam do tada delila samo lepe vesti. To svakako nije bila laka odluka, ali želela sam da pokažem ljudima realnost dečje borbe sa kancerom – kaže Ema.

U trenutku kada je objavila tragičnu vest, imala je, kaže, 15.000 pratilaca i želela je da sa svakim od njih podeli detalje svoje nove situacije.

– Probajte da objasnite detetu od 16 meseci da ne može da dobije jogurt kada vam to uporno traži a da vam se srce ne slomi. Zbog terapije steroidima postao je ćudljiv i od veselog, nasmejanog dečačića postao je očajan i stalno besan – priča ova majka.

A Ema je još u Februaru primetila da se Tedi menja, međutim, kako je tek krenuo u jaslice, mislila je da je to uzrok. Uz to, lekari su pretpostavljali da je u pitanju virus.

– Odjednom je prestao da puzi, počeo je da mršavi i postao je strašno vezan za mene, do te mere da je postajao naporan. Apetit mu je potpuno nestao – kaže Ema. Kada je videla da se stanje ne popravlja, opet ga je odvela kod lekara.

Posle brojnih testova, ispostavilo se da je anemičan, a rečeno mi je i da su mu napipali tumor u abdomenu. Kasnije sam saznala da je tumor bio dugačak i širok 10cm. Neverovatno je kako ga nisu primetili ranije, primećuje Ema.

Tedi je odmah primljen u bolnicu. Neki lekari spominjali su mogućnost benignog tumora, i u Emi se budila nada da ipak nije ništa strašno. Ipak, kaže, u dubini duše znala je da je posredi nešto mnogo strašnije.

Usledile su nedelje agonije u kojima se tragalo za pravom dijagnozom. Na kraju, kada im je rečeno da je u pitanju neuroblastom, rečeno im je i da maleni Tedi ima minimalne šanse da preživi.

– U tom trenutku bila sam uverena da će mi dete umreti. To mi je bukvalno najgori trenutak od svega što sam s njim prošla. A stvari su brzo postajale sve gore i gore. Rapidno je gubio na težini. A onda, kada je definitivno potvrđeno da je neuroblastom, odmah je krenuo sa hemoterapijom jer je tumor rastao sve brže. Sve u svemu, prošao je osam tura hemoterapije, 14 radioterapije, pet ciklusa imunoterapije i još mnogo terapija usput. Bilo je dobrih i loših perioda. Ali trudio se da nam olakša sve jer je video koliko smo njegov tata ia ja zabrinuti. Pre neki dan se iz čista mira okrenuo ka meni i rekao mi: “Reci tati da će sve biti u redu”.

Nedavno smo saznali dobre vesti -tumor je uništen. To ne znači da se neće vratiti, naprotiv – kažu da ima 40 odsto šanse da se to dogodi.

Međutim, spremnu smo za novu borbu jer ćemo uraditi baš sve što je u našoj maći da naš dragi mali sin ozdravi.