evo-sta-ce-se-desiti-vasem-telu-ukoliko-samo-u-toku-jedne-nedelje-jedete-tri-urme-dnevno!

Ako budete jeli ove tri slatke voćke svakodnevno u toku jedne nedelje, verovatno će vam se desiti sledeće:

1. Smanjićete rizik od raka debelog creva

Urme osiguravaju da vam creva i čitav probavni sistem bude zdrav i bez štetnih bakterija, jer one povećavaju broj dobrih bakterija. Kada probavni sistem i creva dobro rade, onda je i debelo crevo pod manjim rizikom da oboli od raka.

2. Sa njima ćete brzo obezbediti dugotrajnu energiju

Urme sadrže prirodne šećere, glukozu, fruktozu i saharozu koji će vam dati brzu energiju kada vam zatreba. Za razliku od energetskih čokoladica ili pića, urme sadrže i druge zdrave komponente kao što su vlakna, kalijum, magnezijum, vitamini i antioksidanti koji će dugotrajno da održe taj nivo i da ne dozvole da nakon naglog skoka energije dođe do njenog brzog pada.

3. Vaše varenje će da se poboljša

Ako želite da vaš probavni sistem funkcioniše bez zastoja i problema, urme su prava stvar za to. Samo jedna šolja urmi obezbediće vam 12 g vlakana. To je 48 odsto preporučenog dnevnog unosa! Odgovarajuća količina i vrsta vlakana pomaže vašoj probavi tako što sprečava zatvor i utiče na redovno kretanje creva. A urme su definitivno prava vrsta vlakana za to. U stvari, studija objavljena u Britiš Džournal of Nutrišn pokazala je da je kod ljudi koji su jeli sedam urmi na dan u toku tri nedelje došlo do poboljšanja u učestalosti pražnjenja creva u poređenju sa onima koji nisu jeli urme.

4. Možete da budete pametniji

Urme sadrže vitamin B6 koji je pokazao da poboljšava rad mozga pomažući telu da napravi serotonin i norepinefrin. Serotonin reguliše raspoloženje, a norepinefrin pomaže vašem telu da se nosi sa stresom. Nasuprot tome, istraživanja su pokazala da je nizak nivo vitamina B6 povezan sa depresijom.

5. Izlečićete hemoroide

Hemoroidi su vene u vašem anusu i rektumu koje su postale upaljene i otečene. Ovo je često uzrokovano konstipacijom koja dovodi do naprezanja u području na kraju probavnog trakta. To je često veoma bolno stanje koje se, na sreću, može izlečiti promenom u ishrani koja će dovesti do smanjenja zatvora. Mnogi lekari preporučuju hranu bogatu vlaknima, a to itekako uključuje i urme.

6. Sprečićete moždani udar i poboljšati kardiovaskularni sistem

Kalijum koji se nalazi u ovom magičnom malom plodu doprinosi smanjenju LDL (lošeg holesterola) koji uzrokuje blokade u arterijama koje dovode do moždanog, pa čak i srčanog, udara. Studija rađena na ženama starije dobi otkrila je da je visok unos kalijuma povezan sa manjim rizikom od moždanog udara i mortaliteta.

Dakle, jedite urme – čak i samo nekoliko u toku dužeg vremenskog perioda – i obezbedićete dugotrajno zdravlje zbog kog ćete moći da živite srećno do kraja života.