evo-sta-ce-se-dogoditi-vasem-telu-ako-svaki-dan-stojite-u-planku-pet-minuta!

24.07.2019. 07:23

Plank je vežba koja vam štedi vreme, može da se izvodi bilo gde, a daje odlične rezultate. Stručnjaci smatraju da je pet minuta planka dnevno idealno, ali naravno da se od početnika ne očekuje da održava takav tempo. Krenite s kraćim periodom i zatim ga postepeno produžujte za pet sekundi.

Uz plank bol u leđima nestaje, a stomak postaje čvršći Foto: Profimedia

Ako budete uporni, evo šta možete da očekujete nakon samo dva meseca.

Bol u leđima nestaje

Ako se izvodi pravilno, plank ni na koji način ne šteti kičmi. Šta više, jača leđne mišiće koji je drže i tako vam pomaže da se rešite bola u leđima. Ipak, ukoliko imate ozbiljnijih problema s kičmom, konsultujte se sa doktorom pre upuštanja u ovaj poduhvat.

Stomak postaje čvršći

Plank je vežba kojoj nema premca kada je učvršćivanje trbušnih mišića u pitanju, a nema štetnih posledica za leđa, za razliku od nekih drugih vežbi tog tipa.

Popravlja se držanje

Plank pozitivno utiče na držanje i olakšava uspravno držanje, zbog čega ćete delovati par centimetara viši, a leđa, ramena i vrat će vam na tome biti vrlo zahvalni.

Razvija se fleksibilnost

Fleksibilnost je osobina koja vam u životu može biti od velike pomoći, bilo da treba da se sagnete da pokupite olovku s poda, protegete se do one visoke police u kuhinji da dohvatite kafu ili isprobate neku novu pozu s partnerom, piše „Heltdigest“.