evo-sta-simbolizuje-misteriozni-beli-konj:-detalji-iz-„igre-prestola“-koji-su-nam-promakli,-a-tako-su-vazni

Serija „Game of Thrones“ (Igra prestola) otkako je startovala 17. aprila 2011. godine intrigira gledaoce sporednim pričama, likovima i objektima koji se u kasnijim fazama emitovanja pokažu kao krucijalni deo priče.

U petoj epizodi „Igre prestola“ bilo je pregršt stvari na koje je trebalo obratiti pažnju.

Škorpioni

Džinovski samostreli kreirala je desnica Sersi Lanister, Kibur, sa ciljem da se neutrališu zmajevi Deneris Targerijen unište. Videli smo ih prvi put u šestoj sezoni.

Škorpioni nisu imali preteranog efekta jer su Majka zmajeva i njen jedini preostali mezimac došli spremni da se izbori sa njima u Kraljevoj luci.

Varisovo pismo

Varys really created the first chain letter in all of Westeros. “Jon Snow is the rightful, true King. Forward to at least 6 cities within the next fortnite or the Mad King will haunt you in your sleep.”#got #GameOfThornes pic.twitter.com/QXqPNwh2hp— Skinny Love (@Meck0) May 13, 2019

Petu epizodu otvara scena u kojoj Varis ostavlja u amanet izjavu o pravim roditeljima Džona Snoua. Ovo je ujedno referenca na pismo koje je Ned Stark napisao za Stanisa Barateona u prvoj sezoni u kojem otkriva da je Džejmi Lanister otac dece koju je dobila Sersi Lanister, njegova sestra, a ne Robert Barateon.

Marta

Dok Varis piše pismo u njegove prostorije ulazi Marta, devojčica koja je njegov špijun. Nju smo već videli u trećoj epizodi. Marta je sa stanovnicima Zimovrela bila smeštena u porodičnu kriptu porodice Stark, tako da je njen zadatak bio da prati šta se događa na severu, kad Varis ne gleda.

— Bilal (@Bilaln96) May 14, 2019

Obećanje Deneris koje je ispunila

U drugoj epizodi sedme sezone Deneris je rekla Varisu: „Ako me izdaš, spaliću te živog“.

Kako je obećala, tako je i bilo.

(Season 7 – Episode 2) Varys’ death is foreshadowed, when Daenerys threatens to burn him alive, if he ever chooses to betray her. (Season 5 – Episode 6) Jamie answers Bronn’s question of “How would you wanna go?” also foreshadowing his death.#GameOfThrones pic.twitter.com/Es4mYNSxut— Faded Yoda (@FadedYoda) May 13, 2019

Sersi stoji nepomično na balkonu

Dok Deneris Targerijen uništava sve pred sobom, Sersi Lanister stoji nepomično i posmatra užas koji se događa pred njenim očima. Identična scena, ali sa drugačijim ishodom se desila u šestoj sezoni kad je Sersi podigla crkvu u vazduh.

Brenova vizija

Zmaj Deneris Targerijen, koji leti iznad Kraljeve luke, se pojavio u drugoj epizodi četvrte sezone kad je Bren dotakao čudesno (Weirwood) drvo.

Pseto je očinska figura za Starkove ćerke

Pseto je u petoj epizodi ubedio Arju da je najbolje da napusti Crveni zamak i da spasi živu glavu jer se sve ruši.

Ista scena u drugoj sezoni se događa između Pseta i Sanse Stark koja odbija da napusti Kraljevu luku sa njim.

Vizija koju je imala Deneris

U drugoj sezoni u Domu neživih Deneris je imala viziju kako hoda razrušenim zamkom u kojem je Gvozdeni presto. Kroz uništene zidove provejava sneg, samo što se ispostavilo da nije sneg, već pepeo koji nosi vetar nakon što je zmaj zapalio ceo grad.

Remember that #DaenerysTargaryen vision from season 2 walking through the Red Keep as snow fell through the roof? That wasn’t snow. #GameofThrones https://t.co/ANs8p7Y4EM pic.twitter.com/vMIGXTrjft— James Hibberd (@JamesHibberd) May 13, 2019

Beli konj

Na kraju epizode Arja Stark, jedina preživela pokolj Deneris Targerijen, nailazi na belog konja. U mitologiji beli konj je simbol pobede. Možda je čak referenca na Šedoufaks iz „Gospodara prstenova“ koji je gospodar svih konja.

The little girl #Arya tried to save was holding a white horse#GameofThrones pic.twitter.com/rW7mPdFrqe— Game of Thrones Facts (@thronesfacts) May 13, 2019