farbala-sam-jaja-bez-hemije:-na-kraju-sam-postala-ocajna,-ali-onda-me-je-uvece-sacekalo-iznenadjenje

Ukratko – bilo je potresno na više nivoa. Negde pred kraj farbanja, ja sam bila ljubičasta, što od muke što od kupusa, dok je sve u kuhinji imalo žute fleke zbog krčkanja kurkume.

Ali krenimo od početka:

Materijal koji vam treba su kurkuma, ljubičasti kiseli kupus i kafa. Što se kurkume tiče, jaja treba da se krčkaju u njoj pola sata, a razmere su tri kašike kurkume na litar vode. Za kupus je procedura ista, s tim što je u uputstvu pisalo da je potrebno tri šolje naseckanog kupusa, što je u mojoj interpretaciji pola manje glavice. Kafa je jedina ovde kulturan metod jer samo treba da skuvate jaja u baš jakoj tusrkoj kafi.

Znala sam ja s čim imam posla i trudila se i davala sve od sebe da budem efikasna i elegantno obavim sve zadatke, ali ne vredi, jer ljubičasti kupus farba sve oko sebe, a kurkuma krčka i pršti na sve strane te je tako nastao opšti svinjac dok ja nisam znala gde bih pre.

Ostatak haosa nisam mogla da slikam usled očajaFoto: Privatna arhiva

Negde pri kraju procedure ustanovila sam da sam ja jedan živi Štrumpf, da mi je odeća sva u žutim flekama, da sam svojim ljubičastim štrumpfovskim prstima pipkala sve redom i ostavila ljubičaste tragove, a da su šporet, pod i sve okolo uništeni. Jajima, hvala bogu, ništa nije bilo – ni mrdnula nisu dalje od originalne boje.

U potpunom očaju, poražena, kad sam ustanovila da jaja nisu ofarbana, počistila sam sve oko sebe, uključujući i sebe, a jaja ostavila u posudama jer nisam imala snage da se borim i sa tim. To se ispostavilo kao pametan potez jer ja sam sa farbanjem krenula oko 5, a tek negde oko 11 sam ustanovila da su jaja ofarbana, kada su se dobro ukiselila u svojim sosovima.

Rezultat na kraju uopšte nije loš:

Posebno sam zadovoljna jajima ofarbanim kupusom. Međutim, ostaje činjenica moje patnje, kao i to da mi ceo stan i dalje smrdi na kurkumu (kupus je u međuvremenu ispario).

Da li ću ponoviti proceduru i sledeće godine? Ne, niti bilo koje druge jer, složićete se, jaja nisu dovoljno lepa da bi opravdala patnju kroz koju sam prošla zbog njih.