U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  PROKUPLJE- Prokupačka Gimnazija će sledeće školske, 2019/2020. godine, po prvi put u svojoj istoriji, dobiti novo specijalizovano informatičko-tehnološko odeljenje.

   

  Škola će upisati 21 svršenog osnovca, od 36 kandidata, koliko je iz Prokuplja polagalo prijemni za upis u IT odeljenje. Ove godine se za prijemni, za upis u ovaj obrazovni profil, sa teritorije Školske uprave Niš, prijavilo 258 kandidata, a 142 đaka su položila test.

  -Veoma je važno što ćemo imati priliku da u narednim godinama školujemo decu za ovaj obrazovni profil. Prošle godine nismo uspeli da oformimo odeljenje, ali se veoma radujemo što je ove godine dovoljan broj đaka položio test iz matematike i što će učiti kod nas. Deca su vrlo ozbiljno vežbala sa profesorima matematike koji predaju ovaj predmet, rekao je direktor Gimnazije Dragoslav Minić.

  On je naveo da je, prema podacima Narodne banke Srbije, IT sektor jedan od najperspektivnijih, sa godišnjim rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji, ali da Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka.

  -Broj specijalizovanih IT odeljenja je povećan u toku prošle školske godine skoro pet puta, tako da sada ima 44 odeljenja u 36 gimnazija širom Srbije. Ovaj rast broja odeljenja je omogućio da više od 800 učenika pohađa nastavu u specijalizovanim IT odeljenjima i time poveća kompetencije iz računarstva i informatike. Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada. Specijalističkim obrazovanjem srednjoškolaca, koji imaju izražene digitalne kompetencije, povećava se kvalitet studenata IT smerova različitih fakulteta, naglasio je direktor prokupačke Gimnazije.

  Digitalna pismenost, koju će učenici steći u ovom odeljenju, biće važna za njihov dalji razvoj. Pored fakulteta koji školuju kompjuterske stručnjake, maturanti tih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici.

  Zahvaljujući znanju i digitalnim sposobnostima, ovi učenici mogu odmah po završetku srednje škole da postanu deo inovativnih start-ap kompanija.

  Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja, svoje znanje, veštine i stavove su već uspešno iskazivali na konkursima telekomunikacionih kompanija. Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467424